Proiecte de locuinţe la cheie!

0

Absolvenţii de arhitectură ai Liceului de Arte din Slobozia şi-au dat examenul de competenţe printr-o expoziţie de proiecte de locuinţe. Lucrările cuprind schiţe, planuri şi machete, iar 90 % dintre ele pot fi oricând puse în aplicare. Din generaţia actuală, însă, doar câţiva liceeni vor continua să se perfecţioneze în acest domeniu, îndreptându-se spre facultatea de arhitectură. 

Talentaţi, dar orientaţi, mulţi dintre liceenii de la arhitectură preferă facultăţi mai uşoare, cum ar fi agronomia, şi cu o perspectivă financiară mai bună. Din cei 29 de absolvenţi, doar 5 merg la arhitectură, anul acesta, faţă de generaţiile anterioare ale Liceului de Arte, când jumătate din clasă continua specializarea în acelaşi profil. Profesorul arhitect Marian Stan explică simplu alegerea tinerilor: „Frica de muncă! E o facultate frumoasă, dar grea. E mai uşor la agronomie. E dureros pentru că din generaţiile anterioare şi copii talentaţi pentru arhitectură au dat la agronomie.”

Lucrările expuse sunt foarte bune, apreciază specialiştii invitaţi la vernisajul expoziţiei, 90% dintre ele putând oricând să fie puse în operă.

Bogdan Valentin Panţâri a realizat casa la care el visează, cu multe ferestre şi spaţii deschise, în care a îmbinat mai multe stiluri. Tânărul se va îndrepta însă spre facultatea de construcţii pentru că îi place mai mult să realizeze locuinţele, decât să le proiecteze: „ Am numit-o Vila ALMA, care înseamnă suflet în portugheză, şi este cam tot ce îmi doresc eu, are absolut tot. Poate fi construită şi mâine pentru că avem toate planurile, schiţele, materialele folosite, suprafeţele, finisajele. Trebuie doar confirmate şi parafate de un arhitect şi să dispui de situaţia materială necesară pentru că este pe o suprafaţă de 1000 mp, cât se folosesc pentru două case.”

Cosmina Pârâiescu a realizat macheta şi planurile unei locuinţe moderne, în formă de navă. Chiar dacă şi-a ajustat proiectul pe parcurs, ea va continua cu arhitectura: „M-am gândit la o locuinţă modernă. Prima idee a fost a unei case sub formă de barcă pe litoral şi am ajuns la Vila ELMA, care înseamnă diamant în limba turcă, cu multe geamuri şi spaţii deschise. Am închis doar baia şi spaţiul de depozitare. Sunt hotărâtă să dau la toate specializările de la arhitectură, dar nu cred că mă voi întoarce acasă, la Slobozia, pentru că Bucureştiul oferă mai multe oportunităţi.”

Lucrările absolvenţilor de la arhitectură ai Liceului de Arte Ionel Perlea rămân expuse la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia timp de două săptămâni.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.