Proiecte strategice care vor fi demarate în scurt timp: trei autostrăzi, reţeaua de spitale CFR şi complexul medical “Carol Davila”

0

Vicepremierul Viorel Ştefan a prezentat marţi proiectele strategice care vor fi demarate în scurt timp pe noua legislaţie a parteneriatului public-privat, respectiv trei autostrăzi, reţeaua de spitale CFR şi complexul medical “Carol Davila”, care include Spitalul Republican.
“n acest an, accentul major al guvernării va fi pe domeniul investiţiilor. Venim cu un model nou de dezvoltare economică, adaptat contextului economic. Ne propunem să susţinem investiţiile prin angrenarea de resurse şi stimularea mediului de afaceri fără a pune presiune asupra bugetului de stat. De aceea am adoptat recent Ordonanţa de urgenţă a guvernului care modifică legea parteneriatului public-privat şi iată că astăzi suntem în măsură să anunţăm prima listă cu proiectele strategice care vor fi demarate în scurt timp pe noua legislaţie a parteneriatului public-privat”, a declarat Viorel Ştefan, la Palatul Victoria.
El a precizat că unul dintre proiecte este autostrada Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni, în lungime de 100 de km şi care va include un pod peste Prut. “Acest proiect va lega Moldova la reţeaua de transport a Europei”, a spus Viorel Ştefan.
Un alt proiect este autostrada Ploieşti-Râşnov. “Nu avem nicio îndoială că potenţialii parteneri privaţi vor fi foarte interesaţi să investească alături de stat în această autostradă, care va fi probabil una dintre cele mai circulate din România”, a precizat Viorel Ştefan.
Cel de-al treilea proiect este Autostrada Sudului, în lungime de 550 de km. “Este un proiect important pentru foarte mulţi investitori care deja au investiţii mari în zonă şi mă refer în primul rând la Craiova, dar şi celelalte zone limitrofe”, a spus Viorel Ştefan.
Un alt proiect strategic al Guvernului este “Operarea reţelei de spitale CFR în parteneriat public-privat”. “Sunt 15 spitale în reţeaua gestionată de Ministerul Transporturilor (…) Partenerul privat, în afară de asigurarea managementului, a operării serviciului public, va participa cu fonduri proprii pentru dezvoltarea, modernizarea sau eficientizarea unităţilor pe care le va administra (…) Nu vor fi însă spitale private, veniturile vor veni ca şi în prezent, în principal, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar ele vor fi încasate pe o perioadă determinată de timp de către partenerul privat în schimbul serviciilor medicale furnizate”, a arătat Viorel Ştefan.
Cel de-al cincilea proiect strategic al Executivului vizează construcţia complexului medical “Carol Davila”. “Este vorba în principal de Spitalul Republican (…). Va fi locat pe o suprafaţă de 300 de hectare, în incinta căreia se va afla spitalul propriu-zis, cu o capacitate de 3.000 de paturi, 37 de săli de operaţie. Se vor mai construi o Facultate de Medicină şi căminele studenţeşti aferente, locuinţe şi spaţii rezidenţiale sau comerciale pentru personalul medical, parcări, hotel pentru însoţitorii pacienţilor şi multe alte construcţii adiacente“, a precizat Viorel Ştefan.
Vicepremierul a mai arătat că aceste cinci proiecte strategice vor mobiliza resurse financiare estimate între 15 şi 20 de miliarde de euro.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.