Proiectul de lege pentru prevenirea violenței psihologice (bullying) a fost ADOPTAT de Camera Deputaților

0

După mai mult de un an de eforturi, dezbateri și consultări cu specialiști și reprezentanți ai instituțiilor abilitate, proiectul de lege pentru prevenirea violenței psihologice – bullying, depus în vară de către deputatul ialomițean Andrei Pop împreună cu deputatul Petre Florin Manole, a fost adoptat astăzi în Camera Deputaților, urmând ca în scurt timp să fie supus la vot și în Senat.
Andrei Pop mulțumește colegilor din parlament și speră ca în scurt timp legea să intre în vigoare: „Mulțumesc colegilor mei parlamentari pentru votul masiv în favoarea propunerii (287 pentru și 0 abțineri). Sper ca de aceeași susținere să se bucure și în Senat, întrucât este foarte important să avem cât mai repede instrumentele necesare pentru a combate și pentru a preveni acest fenomen.
Demnitatea și integritatea copiilor trebuie apărate. Îmi doresc ca elevii de toate vârstele, de la ciclul primar, gimnazial și liceal, să fie protejați de diferitele forme de agresiuni verbale sau fizice, care constituie violența psihologică-bullying”.

Legea defineşte bullying-ul astfel:
„Violenţa psihologică – bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într -un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de
persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile persoane, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”, potrivit actului normativ adoptat de deputaţi.

Demersul are o importanță deosebită mai ales în condițiile în care studiile au relifat o realitate tristă și anume aceea că incidența fenomenului este în creștere în România. La nivel european, România se situează pe locul 3 la bullying în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit raportului Organizatiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În studiul naţional efectuat de Organizaţia Salvaţi Copiii în anul 2016 se arată că: 1 din 4 copii era umilit în mod repetat la şcoală, în faţa colegilor;
1 din 6 copii era bătut în mod repetat;
1 din 5 copii umilea în mod repetat un alt copil la şcoală;
în mod repetat, în şcoală, 3 din 10 copii erau excluşi din grupul de colegi;
7 din 10 copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.