Regina Maria- personajul central al expoziţiei Centenar, vernisată miercuri la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea

0

“Centenarul Marii Uniri sub semnul artiştilor plastici din Bărăgan” este evenimentul de debut al manifestărilor dedicate, în Ialomiţa, împlinirii a 100 de ani de la actul istoric de la Alba Iulia care a definit România de azi. Primul vernisaj al expoziţiei a avut loc la Slobozia, în cadrul Galriilor de Arte Arcadia, iar ulterior lucrările vor urma “traseul Unirii” şi vor fi expuse la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia.
Prin reprezentări, în număr de şase, personajul central al expoziţiei este Regina Maria, ceea ce relevă importanţa Principesei de Coroană a României la înfăptuirea României: „Este o recunoaştere şi o dovadă că iubirea şi devotamentul faţă de ţară, de care a dat dovadă Regina Maria, sunt fundamentul deciziilor oamenilor de stat din perioada premergătoare Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”, a precizat iniţiatorul evenimentului, Clementina Tudor, în calitate de manager al Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea.
Invitată de onoare la vernisaj, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, dr. Doina Păuleanu, a precizat că genul căruia îi sunt dedicate cele mai multe lucrări este portretul, unde se remarcă o anumită predominantă, a Reginei Maria, al cărui rol în construcţia statului a fost insuficient relevat până în prezent: „Este o femeie al cărui rol trebuie subliniat nu numai din punct de vedere al desfășurării evenimentelor ci și al barierelor mai mult sau mai puțin explicite, un om care s-a implicat în viața politică, socială dar și culturală a acestei țări. Se știe că ea a prezidat cea mai longevivă societate artistică din România, Tinerimea Artistică, înființată în 1901. De altfel, Regina Maria patrona expozițiile de artă, iar prezența Majestății Sale la evenimentele expoziționale cele mai importante care se derulau la aceea vreme era socotită nu numai o onoare, dar și un mare privilegiu. Regina Maria este Regina Marii Uniri, este regina încoronării, este regina atâtor fapte culturale, este regina care a fost iubită în timpul vieții ei și care a iubit deopotrivă aceste ținuturi. Am certitudinea că studiile care se vor face cu ocazia Centenarului Unirii vor reuși să contureze acest personaj exemplar al istoriei și devenirii noastre.”
Expoziţia dedicată Centenarului este şi o lecţie de istorie, dar şi o carte de vizită a judeţului Ialomiţa din punct de vedere cultural şi artistic, apreciază preşedintele Filialei Uniunii Artiştilor Plastici, Gheorghe Petre: „Le mulțumesc colegilor mei, artiști plastici, pentru că această expoziție, practic, deschide pentru județul Ialomița evenimentele Centenarului. De fapt, expoziția de față este încă o dovadă pentru județul nostru, pentru zona Bărăganului, pentru țară noastră, că noi ar trebui să trăim cu toții nu numai din evenimente media, ci din evenimente culturale serioase. Această expoziție demonstrează că se poate în această țară și în această zonă, altfel decât evenimente de cancan, de manele și de alte lucruri care au dus, după mine, la o stare de supra agitație a populației.”
În expoziţie sunt peste 40 de lucrări de artă plastică, grafică şi sculptură, realizate de 21 de artişti, provocaţi prin tematica şi însemnătatea momentului, după cum a remarcat criticul de artă Ana Amelia Dincă: „Am fost plăcut surprinsă de faptul că artiști care aveau un anumit discurs plastic, astăzi și l-au schimbat datorită expoziției care a avut o tema interesantă și care le-a permis să-și reevalueze direcția figurativă, alții să redevină abstracți prin abordări tehnice și tematice care nu-i caracteriza până acum. Puteți observa că tehnicile pe care artiștii plastici le aduc astăzi în expoziție sunt foarte diverse:colaj, pictură în ulei, pastel, acrilic pe pânză, sunt lucrări care pun în plină pagină personaje fundamentale ale istoriei noastre, care și-au legat numele de Marea Unire, dar sunt și lucrări în care aglomerările, personajul colectiv, nuanţa, mişcarea, ritmul sunt caracteristice ce evidenţiază capacitatea artiștilor de a stăpâni compoziţia.”
Lucrările surprind figurile marcante ale actului istoric de la 1 decembrie 1918, printre care se numără Regele Ferdinand şi Regina Maria, Alexandru Vaida Voievod, Ion C. Brătianu, fotograful Unirii, Samoilă Mârza, dar şi personaje colective. Expoziţia itinerantă rămâne la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia până pe 9 mai.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.