Reguli de blackjack: cum se joacă acest joc de cărți

0

Printre cele mai îndrăgite jocuri de cărți se numără blackjack-ul, datorită istoriei sale tumultoase și a atmosferei deosebite pe care o creează în sălile de joc sau în cazinouri online. Numele provine de la combinația câștigătoare de as și valet de pică, pe care și-o doreau toți gamblerii din saloanele cochete de acum două sute de ani, când jocul se numea 21 și își croia drum spre înalta societate, alături de chemin de fer și whist. 

Între timp jocul de blackjack a traversat oceanul și a cucerit continentul american, apoi lumea întreagă. Iată cum se joacă acest joc de cărți, simplu și fascinant deopotrivă:

Cum se joacă Blackjack

Scopul jocului este obținerea unui grup de cărți cu valoarea 21 sau cât mai apropiată de acest număr, valoare care să fie mai mare decât cea a dealerului, dar să nu depășească 21. Poți să câștigi și cu o valoare mai mică decât a dealerului, dacă acesta depășește cu cărțile sale 21 și pierde automat.

Fiecare carte are valoarea tipărită pe fața ei (2 este 2 puncte, 3 înseamnă 3 puncte și tot așa, până la 10, J, Q, K care valorează 10 puncte). Asul poate să valoreze atât 1 punct, cât și 11 puncte, în funcție de conjunctură, ca să te apropii cât mai mult de 21 sau, dimpotrivă, să nu riști să depășești acest număr magic. O combinație câștigătoare de 21 de puncte poartă numele de blackjack atunci când este realizată din doar două cărți, adică As și un decar, valet, damă sau popă, care la cazinou este denumit rigă.

Reține că dealerul este obligat să tragă carte câtă vreme totalul cărților lui nu a depășit 21, dar este obligat să se oprească dacă a ajuns la 17. Jucătorul nu are această restricție, de aceea la blackjack se consideră că un gambler are mai multe șanse decât la alte jocuri de cărți. Este recomandat totuși să te interesezi de regulile de joc din cazinoul respectiv, pentru că există diferite variante ale acestora. 

În prima fază jucătorul și dealerul primesc câte 2 cărți, iar jucătorul vede, pe lângă cărțile sale, și prima carte a dealerului. Pe baza acestor informații jucătorul are la dispoziție următoarele acțiuni: cere încă o carte (hit), se oprește (stand), împarte cărțile dacă are o pereche (split) sau dublează miza (double). 

Atunci când dealerul are prima carte un As jucătorul poate plăti o asigurare suplimentară (insurance), ca să-și limiteze limiteze pierderile dacă dealerul reușește un blackjack (adică un total de 21 din primele două cărți).

Strategii pentru jocul de Blackjack

Cea mai simplă strategie de blackjack este să mai ceri o carte atunci când suma cărților tale până în acel moment este de 11 sau mai puțin, pentru că nu riști să depășești 21. Lucrurile mai complicate apar atunci când ai peste 11, iar dealerul are și el mai puțin de 16.

În aceste situații, este bine să joci până depășești 17, dacă vezi că prima carte a dealerului este A sau 10, J, Q, K. Când prima carte a dealerului este 7,8 sau 9 trebuie să mai ceri cărți până ajungi măcar la 17. Dacă însă cărțile dealerului sunt 3,4,5 sau 6, poți să te oprești și mai jos de 17, pentru că riscul ca dealerul să depășească 21 la următoarea mână este destul de ridicat. Și în ultimă instanță, dacă prima carte a dealerului este 2, cere cărți până ajungi măcar până la 14.

Ce faci dacă primele tale 2 cărți sunt o pereche (adică două cărți cu același număr: doi Ași, doi valeți, doi optari, doi șeptari etc.)? În această situație poți să le separi, adică să faci split și practic să joci cu încă o mână.

Nu este indicat să faci split în orice situație, ci doar atunci când ai Ași sau te afli în una dintre următoarele poziții: ai o pereche de 9 și dealerul are între 2 și 6, sau 8,9. Ai pereche de 2,3 sau 7 și dealerul are o carte de maxim 7. Ai 6-6 și dealerul are prima carte în intervalul 2-6. Cu doi optari situația este mai complicată, dar în general este bine să faci split, doar dacă dealerul are prima carte 10, J, Q, K sau A trebuie să renunți la split, ca să nu riști să pierzi cu ambele mâini.

Nu este bine să faci split cu o pereche de cărți de valoare 10 (doi decari, 2 valeți, 2 dame sau 2 popi). Deja ai 20 de puncte și este mai bine să aștepți, pentru că dealerul cel mai probabil va depăși pragul de 21, iar dacă se oprește regulamentar la 17, oricum este sub valoarea mâinii tale.

Ai la dispoziție site-uri de gambling online unde poți să-ți perfecționezi tehnica de blackjack și chiar mai mult, poți să joci la casino live pe Betano de exemplu, unde cărțile de joc sunt împărțite de un dealer real, aflat la o masă de joc reală, care este filmată în direct, în regim live streaming. Astfel beneficiezi de experiența totală a unui joc de blackjack precum în saloanele VIP de la  Monte Carlo, cu tot cu fundalul sonor și cu chat-ul aferent între jucătorii de la masă, deși aceștia nu se află fizic în sala de joc, ci în fața unui telefon sau laptop. 

 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.