Reguli pentru igiena corectă a urechii. 10 sfaturi și produse recomandate

0

Curațenia urechilor este importantă, dar igiena acestei părți a corpului se face ținând cont de câteva reguli. O igienă corectă a urechii înseamnă prevenirea infecțiilor și a bolilor. În plus, un ritual de curățare a urechilor realizat în mod corect, duce la protejarea timpanului și a auzului. 

Igiena corectă a urechilor este un subiect important și în ciuda acestui fapt greșelile sunt comune. Protejarea auzului, un simț atât de important, înseamnă o igienă corectă a urechii, nu doar la exterior, ci și în interior. 

Ce înseamnă o igienizare corectă a urechilor? Vă oferim sfaturi și recomandări de care să țineți cont atunci când curățați urechile celor mici, regulile fiind valabile și pentru adulți. 

1. Îngrijire atentă

Persoanele care suferă de diverse afecțiuni ORL sunt predispuse unor infecții, dacă nu au grijă. Medicul de specialitate poate să recomande tratamente specifice, în funcție de afecțiunile diagnosticate. 

Sunt persoane care apelează la suplimente alimentare indicate în special pentru persoanele care suferă de afecțiuni ORL, dar uită să informeze medicul specialist că folosesc astfel de produse. Atenție la modul în care le întrebuințați și la reacțiile pe care organismul le are. 

2. Îndepărtarea cerumenului

Cerumenul sau ceara produsă la nivelul urechii are rol de protecție a acesteia, împiedicând pătrunderea microorganismelor, a particulelor de praf sau a altor corpuri străine. Această substanță cleioasă, galbenă, ajută la lubrifierea canalului auditiv și are rol în eliminarea reziduurilor. 

Îndepărtarea cerumenului la copii

Canalul auditiv al bebelușilor și copiilor este destul de scurt. Cu un șervețel din hârtie, uscat, curățați cu grijă urechile copiilor. Aveți nevoie să scoateți resturile de ceară aflate la intrarea în ureche, nu să le împingeți în interior. 

Îndepărtarea cerumenului la adulți

La persoanele mature nu este nevoie de eforturi speciale pentru a scăpa de ceara din ureche. Ea poate fi îndepărtată cu ușurință cu ajutorul unui șervețel din hârtie. Dacă totuși utilizați bețișoarele de urechi, acestea nu trebuie introduse în interior, ci, ca în cazul copiilor, ceara scoasă este cea de la baza urechii. Doar aceea trebuie ștearsă, nu ce există în interior. 

3. Apa caldă 

O baie caldă ajută și la o igienă corectă a urechii. Pavilionul și interiorul urechii pot fi spălate cu apă și săpun, apoi pielea trebuie clătită bine și totul se poate șterge cu un prosop curat. 

4. Picături speciale

În comerț există o serie de produse speciale, printre care și picături, care vă ajută să vă curățați igienic urechea, urmând instrucțiunile aferente. 

5. Spray pentru igiena urechii

Pentru cei care au o cantitatea mai mare de ceară în urechi, există posibilitatea utilizării unui spray, care trebuie pulverizat în interiorul urechii, unde acționează câteva minute. După aceea puteți să ștergeți cantitatea de cerumen care se scurge în exterior. 

6. Seringa cu ser fiziologic

Această variantă poate fi utilizată cu ser fiziologic pentru a înmuia ceara din interiorul urechii. Așteptați câteva minute și apoi trebuie să curățați cu un șervețel ceea ce iese cu ușurință la baza urechii. 

7. Fără bețișoare de urechi

Recomandarea medicilor rămâne aceea potrivită căreia nu trebuie să utilizați bețișoare de urechi. Acestea nu vă vor ajuta să aveți o igienă corectă a urechii, ci doar favorizează pătrunderea depunerilor și a mizeriei mult la interior. 

8. Fără lumânare

Persoanele în vârstă sunt cele care știu la ce ne referim. Evitați utilizarea acestui procedeu care nu ajută și vă poate pune în pericol. 

9. Nu utilizați produse ascuțite

Curățarea urechilor nu trebuie realizată cu produse ascuțite pentru că acestea vă pot răni canalul auditiv și chiar vă puteți perfora timpanul. Dacă ați sesizat o leziune la nivelul urechii, mergeți de urgență la medic. Atenție: dacă curățați urechile cu bețișoare insistent și repetat, vă puteți răni. 

10. Medicul îndepărtează dopurile de ceară

Dacă dezvoltați dopuri de ceară, ca urmare și a unei igiene necorespunzătoare, nu încercați să le scoateți acasă. Această operațiune trebuie realizată de medicul specialist, pentru ca sănătatea să nu vă fie pusă în pericol. 



Modul de îngrijire al urechilor este important pentru că puteți avea un canal auditiv igienizat corect, iar timpanul și auzul nu vor avea de suferit. Atunci când doriți să curățați urechea, țineți cont că prin folosirea bețișoarelor de urechi puteți să obțineți efectul invers celui dorit. 

 

Surse de informare:

1. Ear Care Tips – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/13076-ear-care-tips

2. How to Clean Your Ears – https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/how-to-clean-your-ear

3. Ear Hygiene: The Science of Cerumen – https://yourhearingcenter.com/audiology-blog-hamilton-oh/ear-hygiene-the-science-of-cerumen

 

4. Tips for Cleaning Your Ears Safely – https://www.healthline.com/health/how-to-clean-your-ears

 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.