Reprezentanţii crescătorilor de animale din zona Feteşti sunt nemulţumiţi de lipsa unor politici coerente care să-i ajute în dezvoltarea activităţilor.

1

DSC01772

Fermierii au participat luni seară la dezbaterea organizată de grupul de lucru al PSD pentru stabilirea programului judeţean de dezvoltare durabilă 2016-2026 şi s-au plâns de lipsa unor politici coerente care să îi ajute în desfăşurarea activităţilor.

Preţul laptelui, blocarea subvenţiilor pe timpul controalelor, ordonanţa privind concesionarea păşunilor şi chiar legea pentru stabilirea numărului de câini la stână sunt teme care îi nemulţumesc pe fermieri, în primul rând pentru că se adoptă fără a se ţine cont de starea de fapt existentă în teren şi în lipsa unei consultări cu persoanele vizate de aplicarea acestor măsuri. ,,Eu nu mai vreau să fiu cetăţean european dacă asta înseamnă doar să mă plimb cu buletinul prin UE. Chiar mă deranjează în contextul actual când România exportă doar materie primă, fără plus valoare. Până anul acesta asociaţiile de crescători de animale erau eligibile la subvenţia pe păşune, de anul acesta, NU, să fim cooperative. Chiar nu avem un cuvânt de spus? Am cheltuit nişte bani, am pierdut timp. La anul cine ştie ce ne mai spune. Noi acceptăm tot ce ne bagă ei pe gât? Suntem puşi în situaţia, la Stelnica, să concesioneze fiecare crescător. Cum împart eu păşunea, 132 de hectare, la 70 de crescători, că poate sunt unii care vor să o împrejmuiască, iar pentru a fi eligibili la plată trebuie să fie în vegetaţie. Ce facem?”, a întrebat retoric fostul primar Costel Brateş.

Pe hârtie, toate structurile asociative au fost consultate, dar de pe o zi pe alta. În calitate de preşedinte al Asociaţilor Oraşelor staţiune din România, primarul Victor Moraru apreciază că vina este la mijloc. ,,Aşteptând să decidă ei, nu o să avem măsurile cele mai bune. Pe mina m-a tulburat că s-a trezit cineva în Parlament să stabilească numărul de câini la stână. De ce? Pentru că noi nu am făcut ce trebuia…”

Subiectul i-a atins la coarda sensibilă pe crescătorii de oi prezenţi. ,,În 40 de ani, câinii mei au prins cel mult doi iepuri de când merg eu cu oile la păşunat. Dar mie mi-au mâncat şacalii cam patruzeci de oi în total, iar vânătorii mi-au împuşcat şi toţi câinii odată. Uneori am nevoie de 7 câini la stână, alteori mă descurc cu trei. Cei care au luat această decizie ar fi trebuit să stea câte o săptămână în Bărăgan, în Deltă, în Banat, să vadă diferenţele, nu să decidă de la Bucureşti. Nici un cioban nu o să crească mai mulţi câini decât ar avea nevoie. Eu am la stână 5 câini mari şi îi ţin de nevoie că trebuie să ne apărăm şi de animale şi de oameni, că s-au furat cârdurile cu totul.”

În ceea ce priveşte preţul laptelui, acesta este din nou în scădere. Crescătorii de animale spun că, de la 1 martie, procesatorii vor achiziţiona cu 80 de bani. În opinia celor prezenţi, subvenţia la lapte, care se dădea pe semestru, era de mare ajutor pentru crescători pentru că se puteau baza pe ea. ,,E groaznic când avem de plătit impozitele pe salarii. Vine inspecţia muncii şi cu protecţia muncii, noi avem nevoie de modalităţi mai simple nu aşa de complicate. În ianuarie şi februarie am avut controale cât în 4 ani de zile. Nu zice nimeni să nu vină, dar ne blochează şi subvenţiile pentru că se presupune din oficiu că suntem în neregulă. Cum se poate aşa ceva?”

Medicul veterinar de liberă practică, Adrian Mocioniu, i-a sfătuit pe fermieri să ţină legătura cu asociaţiile mari şi să aleagă oameni profesionişti care să-i reprezinte, pentru că numai aşa vor conta la fel ca şi în UE. ,,Legat de legislaţie, asociaţiile din vestul ţării au făcut presiuni foarte mari de a se bloca o prevedere conform căreia toţi crescătorii care au mai mult de zece capete bovine adulte şi peste 100 de capete ovine adulte trebuie să treacă în exploataţii de tip A. Substratul este că acestea sunt persoane juridice, iar dumneavoastră veţi trece de la persoane fizice autorizate la un impozit mai mare.”  Discuţiile au continuat circa două ore şi au inclus şi cazul fermierilor care au primit subvenţii deşi îşi vânduseră efectivele de animale, în timp ce pentru exploataţiile nou înfiinţate nu s-a mai acordat sprijin financiar. Următoarea întâlnire dezbatere va avea loc luni, 22 februarie, la Ţăndărei, cu legumicultorii din zonă.

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.