Risc de calamitate la porumb. Crescătorii de animale sunt din nou în impas.

0

DSC00481

În judeţ nu a mai plouat de două luni, iar principalele culturi afectate sunt cele de porumb. Căldura excesivă şi lipsa precipitaţiilor au ars iarba de pe izlazurile comunale, unde oile şi vacile nu mai găsesc nimic de mâncare, ceea ce creează o problemă suplimentară crescătorilor de animale din Ialomiţa.
Fermierii apreciază că, dacă în cel mult două săptămâni nu va ploua, porumbul va fi compromis în cea mai mare parte. „ Sunt crăpăturile pe câmp adânci de bagi palma în pământ. Unii au început să-l toace ca masă verde. Noi îl avem în arendă şi ar trebui să ne dea conform contractului, dar dacă nu se face o să primim 700 de kg la hectar în loc de 1000 şi poate diferenţa în alt ceva, ce s-a făcut mai mult. Bine nu e că avem animale şi o să le vindem pe nimic înainte să intrăm în iarnă”, spun doi localnici din Iazu.
Porumbul este afectat în primul rând de temperaturile caniculare, explică preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, Nicolae Sitaru, şi abia apoi de lipsa precipitaţiilor: „ Sunt situaţii diferite, în funcţie de momentul în care s-a cultivat şi de soiurile folosite. Cine a însămânţat târziu are o problemă mai mare acum, la fel ca şi cei care au ales hibrizi tardivi pentru că i-a prins căldura asta foarte mare şi culturile lor sunt deja compromise. Grav va fi dacă vom avea o zi sau mai multe cu 36 de grade Celsius şi va bate vântul, pentru că atunci îl usucă de sus în jos, se ard frunzele, şi s-a terminat cu el. Clar este că vom avea producţii cu mult mai mici faţă de anul trecut”, a precizat fermierul ialomiţean.
Cum în judeţ nu a mai plouat de la jumătatea lunii mai, din ce în ce mai mulţi fermieri au început să toace porumbul ca masă verde pentru furaje. Vintilă Dumitrache din Slobozia Nouă are 200 de oi şi din cauza secetei se descurcă foarte greu cu hrana pentru animale. Ciobanul spune că la acest moment cumpără un kg de porumb vechi cu 15 lei, cât un kg de brânză de oaie: „Islazul este ars, miriştea se ară, nu mai poţi să intri cu oile în urma treieratului, vreau să cumpăr boabe şi găsesc din ce în ce mai greu şi mai scump. A avut cineva aici două hectare cu porumb şi m-a lăsat să intru cu oile că nici de tăiat nu merita. Nu ştiu ce o să facem, că nici măcar subvenţia nu am primit-o ca să putem să cumpărăm furaje la animalele astea”, spune omul abătut. În Ialomiţa sunt cultivate cu porumb aproximativ 100.000 de hectare, iar pentru o cultură eficientă şi profitabilă producţia trebuie să fie în jurul a 10 tone la hectar, dublu faţă de premisele actuale.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.