Subvenţii întârziate, legislaţie incoerentă şi minimalizarea intereselor fermierilor români în contextul politicii agricole commune sunt temele dezbătute anul acesta în cadrul conferinţei Ligii Agricultorilor şi Producătorilor Agricoli din România, din 18.05.2016.
Întârzierea subvenţiilor îi afectează cel mai mult pe agricultorii mici, care sunt constrânşi să plătească taxele la stat chiar şi pentru veniturile neîncasate, după cum precizează vicepreşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru: “Eu nu vorbesc acum de mine sau de fermierii mari, dar cei care au intrat mai târziu în sistem şi încă nu au un echilibru financiar, sunt într-o situaţie imposibilă pentru că banii încă nu au venit iar statul a perceput impozitul din 25 februarie. Noi am înaintat o adresă la Finanţe unde am precizat că nu am avem nici măcar deciziile de comunicare a sumelor pe care le vom primi şi ni s-a răspuns că suntem administratori şi trebuie să plătim pentru că altfel ne penalizează. I-am întrebat de unde ştim cât avem de plătit şi ne-au spus că ei nu sunt acolo ca să ofere consultanţă. Ori, în această situaţie mulţi agricultori sunt în situaţii imposibile. Noi primeam întotdeauna banii până la 1 februarie şi puteam toţi să facem achiziţiile de imputuri. Fermierii mici sunt extrem de afectaţi.”
O lege nouă pentru CADASTRU!
Reinventarierea şi comasarea terenurilor reprezintă o urgenţă pentru agricultura din România. Există proprietari care au un hectar de pământ în mai multe locuri, ceea ce afectează orice proiect de investiţie. Nicolae Sitaru apreciază că se impune o lege care să sprijine actictivităţile agricole. ”Divizarea terenurilor aduce prejudicii atât fermierilor mici cât şi celor mari. Viitorul Guvern să nu mai cheltuiască bani fără vreun bine economic şi înainte de implementarea legii noi să facă o simulare într-o comună oarecare. Pentru că altfel e posibil ca unii să rămână fără pământ şi se impune o ajustare generală în zonă. E complicat să ai un hectar de pământ în cinci locuri pentru că nu poţi să faci o livadă sau o căpşunărie, de exemplu. La fel cum e complicat pentru marii fermieri când cineva îşi retrage acum terenul pe care îl lucrează în arendă”, a explicat vicepreşedintele LAPAR.
La conferinţa agricultorilor au participat peste o mie de fermieri şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Parlamentului.