„Sănătatea publică este o componentă a bunei guvernări, aşa cum între sănătate şi fericire există o legătură indisolubilă…”

0

_DSC8546

Finanţarea şi resursa umană sunt principalele neajunsuri ale sistemului de sănătate din Ialomiţa şi din România. Concluzia a fost trasă la finalul dezbaterii organizate de grupul de lucru al PSD cu persoanele interesate de îmbunătăţirea serviciilor medicale din judeţ.
„După 25 de ani de reforme şi încercări, în care sistemul s-a restructurat permanent, totul se reliefează în indicatorul privind speranţa de viaţă, iar acum ne confruntăm cu acest sindrom uremic la copii. Practic, sănătatea publică este o componentă a bunei guvernări. Factorii de decizie trebuie să înţeleagă care este impactul deciziilor medicale în sănătatea populaţiei şi care sunt numeroşii determinanţi ai stării de sănătate: apa, noxele, deşeurile, factorii genetici, condiţiile de locuit. Dacă vrem un sistem de sănătate solid trebuie să ţinem cont de toţi aceşti factori, pentru că există o strânsă legătură, indisolubilă, între sănătate şi fericire”, a subliniat preşedintele Casei Judeţene de Sănătate, Mihai Geantă.
Resursa umană este cea mai importantă componentă a sistemului de sănătate, însă spitalul judeţean are un deficit de 16 medici, iar pentru posturile libere există doar 4 solicitări.
„Ne dorim ca toate serviciile noastre, realizate, raportate şi validate să fie decontate. Pentru că dacă găsim mereu filtre, care să ne blocheze validarea unor servicii, atunci banii noştri, pe care noi i-am cheltuit şi am rezolvat cazurile, nu se întorc, cercul nu se mai închide şi nu mai putem realiza condiţiile de tratare”, a precizat dr. Violeta Şapira, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Slobozia.
„Serviciile noastre sunt scumpe, chiar dacă sunt gratuite pentru populaţie. Pentru reducerea numărului de zile de spitalizare avem nevoie de câte un asistent medical comunitar în fiecare localitate rurală, pe care să-l învăţ meserie şi să urmărească pacientul la domiciliu, ca să nu-l mai ţin până îi scot firele. Aşa toată lumea ar avea de câştigat”, a propus chirurgul Dan Malicenco.
„Cardurile de sănătate nu merg. Sistemul se blochează frecvent şi validăm reţetele acasă, seara sau noaptea, când sunt mai puţine accesări. Dar foarte importantă este educaţia sanitară, astfel încât un pacient să nu mai solicite ambulanţa pentru o afecţiune minoră, iar aceasta se poate face doar la şcoală, în mod real, nu pe hârtie cum figurează acum”, a completat şi medicul de familie Mihai Lungu.
Pentru toate situaţiile semnalate, coordonatorul grupului de lucru al PSD, Victor Moraru, a dat exemple concrete de finanţări nerambursabile, disponibile la acest moment. ,,Cele mai sigure fonduri sunt cele europene şi există disponibilitate prin Axa prioritară 8 prin care putem să finanţăm construcţia, reabilitarea, dotarea, extinderea centrelor comunitare socio- medicale,chiar şi construcţia unor spitale. Programul Operaţional Regional, care permite finanţarea spitalelor, poate fi complementar cu Programul Dezvoltare Capital Uman, unde avem finanţări pentru creşterea capacităţii tehnice a personalului medical prin furnizarea de programe de formare, participare la schimburi de experienţă. Le avem la îndemână şi trebuie doar să muncim”, a concluzionat Victor Moraru, candidatul social democraţilor ialomiţeni pentru preşedinţia Consiliului Judeţean.
Următoarea întâlnire a grupului de lucru PSD, privind strategia judeţeană de dezvoltare durabilă Ialomiţa 2016-2026, va avea loc vineri, 25 martie, la Urziceni, în Clubul Sindicatelor, unde se va analiza situaţia economică din vestul judeţului.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.