Elevii clasei a VII-a B de la Şcoala Gimnazială din Ograda s-au antrenat pentru noul an şcolar la cursurile unei şcoli de vară, cu ateliere de lucru susţinute de invitaţi de la Bucureşti: specialişti în muzică, informatică, arhitectură şi voluntariat.
„E frumos că suntem cu doamna dirigintă! Nouă ne place să cântăm şi să dansăm! Eu vreau să învăţ lucruri noi, dar să mă şi distrez! E bine că venim pentru că avem ocazia să cunoaştem şi să ne acomodăm cu profesorii noi!”, spun încântate vorbăreţele clasei.
Atelierul de muzică şi dans, prezentat de violonista Iulia Andreea Smeu de la Asociatia Dalcroze Romania, s-a dorit o ocazie de explorare şi cunoaştere: ”Prima secţiune este un atelier de ritmică unde vom explora puţin ideea de muzică prin intermediul corpului nostru, în spaţiu, pentru că noi suntem obişnuiţi să ascultăm muzică într-un fel pasiv. A doua parte a atelierului vom vorbi despre muzică şi dans, vom vedea câteva clipuri video şi vom analiza cum s-a dezvoltat dansul şi ce rol a avut el în viaţa oamenilor, din timpurile preistorice şi până în epoca modernă.”
Atelierul de informatică, susţinut de Petre Tudor, a îmbinat tehnologia cu natura. „Cel mai bun exemplu pe care l-am discutat cu copiii este grădinăritul. Aici au grădini şi un proiect ca acesta ar putea să te ajute să – ţi monitorizezi temperatura şi umiditatea în seră sau în grădină, să te asiguri că plantele sunt în regulă, să ai o alertă pe telefon care să te avertizeze când plantelor le este sete, de ce nu? Dar cel mai important este ca ei să vadă că acestea sunt chestiuni la îndemână, la care pot avea acces şi sper ca mai târziu să conteze pentru ei aceste întâlniri.”
La Şcoala lui Antim, organizată de profesoara Julieta Radu, elevii au aflat şi despre cine a fost şi ce a făcut Antim Ivireanul: „Nu suntem sfinţi, dar putem să facem o parte din lucrurile bune pe care le-au făcut. Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul s-a ocupat de scrieri, de traduceri, de tipografii, a brodat, a cusut, a organizat Biserici şi Mănăstiri, iar în luna noiembrie ne dorim să facem o excursie la Mănăstirea Antim din Bucureşti.”
Şcoala de vară din comuna ialomiţeană Ograda a inclus şi o întâlnire cu arhitecta Emilia Ţugui, la cursul căreia copiii au fotografiat satul, cu detalii de case şi porţi, şi s-a încheiat duminică, în prezenţa unor voluntari din Bucureşti care le-au vorbit elevilor despre activitatea lor.