Scoarţele bunicii, exponate de muzeu!

0

Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia valorifică în expoziţie o colecţie de scoarţe ţărăneşti care acoperă întreaga arie geografică a ţării. Impresionaţi de bogăţia culorilor şi a modelelor, tinerii prezenţi la vernisaj şi-au făcut fotografii cu scoarţele bunicii pe fundal pentru a le promova pe reţelele de socializare.

Figuri geometrice, flori, păsări, şi chiar scene de vânătoare sunt modele lucrate în ghergheful vertical sau războiul de ţesut. Florin Petrescu este doar unul dintre tinerii pasionaţi de arta populară, pe care o respectă şi o promovează: „Le prefer pe cele cu culori vii, combinate cu sobrietatea formelor geometrice. Cumva la extreme. Acestea vor reveni pentru că sunt la mare căutare şi au renăscut în Ardeal, în Moldova şi chiar în Bărăgan am avut o preocupare deosebită pentru diferitele tipuri de ţesături, în principal cu vergeaua. Pasiunea mea vine din rădăcini, din trecut, eu având şi ceva origini aromâne, din Balcani, iar pe pagina mea de facebook este permanent deschisă pentru astfel de preocupări.”

Pentru elevii Liceului de Arte din Slobozia, scoarţele bunicii sunt adevărate creaţii de artă: „Sunt foarte frumoase! Culorile sunt foarte bine combinate şi formele sunt interesate. Îmi plac că sunt tradiţionale şi că s-au păstrat. Unul aş vrea şi la mine în cameră.”

Cel mai valoros obiect al expoziţiei de scoarţe populare are o vechime de 150 de ani şi a fost donat Muzeului Naţional al Agriculturii de Ileana Stoianovici din Bucureşti.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.