Apicultorii spun că au avut cel mai prost an din ultimii douăzeci. Producţia de miere este de doar 30% faţă de 2015, iar pentru a nu pierde familiile de albine, apicultorii au suplinit permanent hrana în stupi. Anul acesta cel mai prost a fost culesul la salcâm, iar în lipsa producţiei creşterea preţului mierii nu îi ajută cu absolut nimic. Costel Spânu din Mihail Kogălniceanu are 200 de familii de albine şi a cheltuit anul acesta mai mult ca niciodată pentru a nu pierde investiţia de zeci de ani: „ Din martie până acum am facturi adunate în valoare de 6.000 de lei. Am avut noroc că am plecat la tei în pastoral, în Dobrogea, şi am salvat stupii. Că la salcâm nu am scos un gram de miere. An mai greu ca acesta nu am avut.”
Situaţia este identică pentru toţi apicultorii din Ialomiţa. Mirică Sandu din Săveni spune că, din producţia acestui an, abia poate onora comenzile clienţilor fideli: „Am ieşit greu din iarnă cu ei. Micuţi şi prăpădiţi, i-am mai întărit noi, i-am mai ajutat…Mare noroc am avut cu rapiţa din sămurastră. Cineva a pus lucernă şi a ieşit şi rapiţă, că apoi la rapiţa normală au început ploile şi nu au cules mai nimic, apoi la salcâm deloc şi abia la floarea soarelui i-am mai întărit. Am mai scos pentru noi, obligaţii familie, că nici nu trag bine mierea şi vin la poartă să cumpere pentru tratamente, că ştie lumea că eu o fac curată, nu pun nimic în ea.”
Deşi preţul de achiziţie a mierii în centrele de colectare a crescut, de o lună de zile, la cooperativa Casa Mierii din Ciulniţa nimeni nu a mai predat nimic, precizează George Sandu. „Nu le mai convin preţurile pe care le oferim. Mierea polifloră o luăm la 12 lei şi cea de salcâm la peste 20 de lei. Noi avem în stoc şi miere din 2015.”
Cea mai scumpă miere va fi anul acesta cea de salcâm, dar va fi şi greu de găsit direct la producători, după cum explică Dinu Trifon din Cosâmbeşti: „Dacă nu am scos un gram de miere la salcâm, de unde să dăm? Poate să crească preţul la centru dacă noi nu avem deloc! Că nu am avut ce recolta anul acesta…”
Pentru a-şi mai recupera din pierderi, apicultorii ialomiţeni speră la un ajutor prin intermediul asociaţiilor profesionale. „ Ni s-a promis un ajutor de minimis. Prima dată ne-a zis că va fi de 25 de lei de familie, acum am auzit că va fi de 15 lei. Când o să-l primim, rămâne de văzut!”
Direct de la poarta producătorului, mierea se vinde acum cu 30 de lei borcanul de 800 ml.