Seară de poveste, la Slobozia, în avanpremiera Zilei Limbii Române

0

Joi seară, începând cu ora 19, în centrul civic al municipiului au răsunat acordurile unor celebre compoziţii româneşti, de la “Iubesc femeia” şi “Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara” până la “Balada” de Ciprian Porumbescu şi “Imnul naţional”. Oferta culturală se înscrie în programul estival al Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea şi s-a bucurat de o mare audienţă de public.
Concertul a fost susţinut de formaţia camerală a Asociaţiei Culturale ACORD , iar prin compoziţiile româneşti interpretate s-a reuşit mulţumirea unui public extrem de eterogen: „A fost minunat pentru că am reuşit să-mi delectez mintea şi sufletul. Cel mai mult mi-a plăcut Mociriţă pentru că am închis ochii şi m-am transpus într-un loc foarte frumos”, au precizat sub impresia momentului două spectatoare cu vârste opuse, de 12 şi 65 de ani.
Evenimentul, dedicat Centenarului şi Zilei Limbii Române, datată la 31 august atât în România cât şi în Republica Moldova, este un demers didactic obligatoriu pentru o instituţie de cultură, precizează poetul Şerban Codrin, membru în consiliul artistic al Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea: „De la Pitagora, care vorbea despre muzica sferelor, şi până astăzi, avem nevoie de muzică. Concertul acesta a fost încă o demonstraţie că muzica este matematică. Cei zece muzicieni de la Ploieşti s-au întrecut efectiv pe sine. Au cântat splendid în aer liber. Noi suntem obişnuiţi să cânte în aer liber ori fanfara militară ori o formaţie rock, dar iată că se poate şi cu o formaţie de muzică de cameră şi încă performant. Compozitorul Ioan Dobrinescu, de la Urziceni aflăm, este un foarte, foarte bun orchestrator. Şi s-a văzut forma de lied şi la Vasilescu şi la Ionel Fernic, iar concert maestrul, Cosmin Horaţiu Stoica, a fost de-a dreptul extraordinar. Finalul a fost foarte sus cu imnul naţional, de fapt vechiul cântec al lui Anton Pann, de la 1848, Deşteaptă-te Române, iar Jules Massenet cu Meditaţie- Thais, a fost de-a dreptul extraordinar.”
Sute de copii şi adulţi au ascultat în picioare şi au salutat cu mâna pe inimă imnul României, de Anton Pann. Conform prevederilor legale, pe 31 august, De Ziua Limbii Române, se arborează drapelul ţării, se intonează imnul de stat şi se folosesc sigiliile cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.