Seceta ne arde la buzunar: castraveciorii se vând la preţ de trufandale!

0

castraveti

În lipsa precipitaţiilor, legumele s-au uscat sau au rodit foarte puţin, motiv pentru care un kg de castraveţi se vinde la piaţă şi cu 4 lei, de patru ori mai scump faţă de anul trecut în această perioadă. Cei mai afectaţi de situaţie sunt producătorii, care nu reuşesc să acopere cheltuielile de înfiinţare a culturilor: „Am plantat un hectar cu castraveţi, dar dacă nu a plouat nu s-a făcut deloc. Au înflorit de înflorit, dar nu au mai rodit. Adun câte un castravete la două-trei cuiburi, când ar fi trebuit să iau câte un kilogram de pe un vrej, cel puţin”, spune un cultivator din Griviţa. Mai mult de atât, seceta face castraveţii amari, se plâng producătorii ialomiţeni, şi chiar dacă producţia e mică, marfa se vinde greu. Situaţia este identică şi în culturile irigate de castraveţi, pentru că de la soarele puternic frunzele se pătează şi se usucă. „Într-o săptămână-două, se arde tot, nu o să mai ţină mult. De la o mie de fire am adunat maxim şase saci. Deja au început să îmbătrânească, dar de la soare se pătează şi se usucă, chiar dacă eu îi ud mereu”, explică şi un cultivator din Slobozia-Nouă.
La piaţă, castraveţii se vând acum şi cu 4 lei kg, cu mult mai scump faţă de anul trecut când pe vremea asta legumele se găseau la un leu kg. „E trecerea de la producţia de solar la câmp, dar dacă pe câmp nu s-au făcut nu ştim ce se va întâmpla, pentru că cei proaspeţi, proaspeţi o iau şi spre 5 lei kg. Poate vor scădea preţurile sau poate nu vom mai avea deloc”, apreciază un comerciant din Piaţa Mare din Slobozia.
Cât timp preţul de vânzare se menţine ridicat, gospodinele se gândesc de două ori înainte să cumpere castraveciori pentru a-i conserva în oţet. „Dacă mă uit bine, toate preţurile sunt alarmante. Clar că de la caniculă se trage scumpetea asta. Aştept poate or mai scădea ca să cumpărăm pentru la iarnă.” În condiţiile actuale, pe pieţe au apărut castraveciorii din import, cu preţuri mult mai mici, ceea ce loveşte puternic în producătorii autohtoni.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.