Sequoia în Slobozia

11

Ieri am descoperit lângă magazinul Vânătorul un copac deosebit și am cautat pe goagal specii de rășinoase (asta era evident). Din link în link am ajuns la un site danez unde am avut minunata revelație: SEQUOIA  Sempervirens!!!
Sunt maxim 10 exemplare în toată țara, majoritatea în Ardeal.
Referințe despre specie găsiți aici, aici și aici.
Exemplarul nostru are aproximativ inaltimea unui bloc cu 4 etaje (un pic mai mare) si circumferinta la baza de 2,5 metri (dar la baza e mult mai lat decat la inaltimea pieptului, unde nu am masurat – eu credeam ca arborii se masoara la baza).

Pentru curioși, enumăr câteva date despre cel mai mare copac de pe pământ:

– trăiește 1200-1800 ani;

– cel mai înalt sequoia sempervirens a fost descoperit în 2006, are 115,61 metri și a fost botezat Hyperion;

– cel mai gros, un sequoia giganteum, are 7,92 metri diametru la înălțimea pieptului unui om, și supușii lui îl strigă Lost Monarch;

– peste 95% din exemplarele sălbatice ale speciei au ajuns deja în raiul arborilor sequoia (ghici cum și de ce…).

Restul, mai traduceți și voi.

LATER EDIT: din pacate sequoia al nostru s-a dovedit a fi… chiparos de balta. Desi cei de la site-ul seqoia.ro ne-au confirmat ca e sequoia, dupa ce am vazut cum arata specia sugerata de prietenii de la ocolul silvic, nu mai am dubii ca e taxodium distichum – tot conifer, tot specie americana, tot longeviva (s-au gasit exemplare de 1700 ani), dar mai mici ca inaltime (“doar” 40 metri).
LATER LATER EDIT: am mai găsit doi chiparoși, cu ajutorul prietenului Luca – unul dintre ei chiar mai mare. Până la urmă, sequoia, chiparosi, tot niște copaci minunați sunt.

11 comentarii

  1. Adevarul ca nu stiam pe langa ce pom trec mereu. Adevarul e ca are ceva ani de cand e acolo. Ar trebui vorbit cu astia de la gradina botanica poate il declaram monument.
    Poate aude cine are de auzit.
    Zic io …..

  2. Trecem zilnic pe langa un exemplar de Ginkgo biloba, nu spun unde este amplasat pentru ca e mai in siguranta daca nu stie tot omul. Sunt curioasa daca domnii de la Spatii verzi stiu ce au pe mosie?!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.