Seri de poezie şi muzică în fiecare luni seară la Urziceni!

0

Întâlnirile literar artistice organizate de Asociaţia Apollon au devenit o tradiţie pentru locuitorii din Urziceni şi împrejurimi, care la începutul fiecărei săptămâni se întâlnesc la Zebranno Club pentru aproximativ două ore de cultură.

În lunea de la mijlocul lunii aprilie s-a făcut bilanţul festivalului “Nichita”, desfăşurat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Ploieşti şi Primăria Municipiului Călăraşi, care a cuprins peste 800 de elevi înscrişi în concursul de recitare, de creaţie literară şi de grafică “Vis cu Nichita”, după cum precizează preşedintele asociaţiei, George Călin: “ Au fost 182 de cadre didactice implicate, 88 de personalităţi, scriitori şi actori, câte trei patru seară de seară, 36 de artişti plastici au expus la Muzeul Judeţean de Artă Prahova în trei săli puse la dispoziţie, şi în alte două săli la Muzeul Municipal Călăraşi, iar spectatori peste 3.000.”

În cadrul evenimentului au fost acordate 112 diplome şi peste 500 de volume de carte, iar la Urziceni au fost nominalizaţi şi răsplătiţi cu titlul “Nichita Stănescu- 2018” cei care au susţinut festivalul încă de la începutul lui, în urmă cu 12 ani: profesoarele Iolanda Aura Pârvu şi Gabriela Stoene, criticul literar Alexandru Buleandră, scriitoarea Lili Balcan Buleandră, poeţii Marian Nicolescu şi Şerban Codrin. “Prin 1980 eram director la Biblioteca Judeţeană, când a stat cam o săptămână la Slobozia poetul Nichita Stănescu. Am stat de vorbă, l-am condus la gară, făcea haz de numărul vagoanelor cu alcool pe care le-a băut… Cert este că povestea cum i-a cerut unei vrăjitoare să-i spună cât va trăi, iar aceasta i-a răspuns : eşti predestinat să mori peste 9 luni şi o naştere inversă. El povestea asta, am auzit-o, dar nu am văzut scris pe nicăieri… Când a murit Nichita Stănescu? Pe 13 decembrie, da? Când s-a născu? Pe 31 martie, inversul lui 13! Şi număraţi de la sfârşitul lui martie, aprilie, până în decembrie, sunt nouă luni!” le-a spus scriitorul Şerban Codrin participanţilor la şezătoarea literară de la Zebranno Club.

Pe parcursul “Festivalului Nichita” preşedintele Asociaţiei Apollon a compus  poemul “Metamorfoze” închinat “marelui blond”, cum mai era numit Nichita, pe care l-a recitat prietenilor prezenţi la şezătoarea literară de la Urziceni: “Scapă-mă!/ Scapă-mă îngere din căuşul aripilor tale! / Şi cade-mă! / Cade-mă îngere în fălcile flămânde ale viermelui ce sălăjuieşte în cimitirele lumii!/ Roade-mă!/ Roade-mă vierme şi fă-mă pământ, repede fă-mă pământ!/ E ora la care Dumnezeu modelează poeţii…”

Invitat la întâlnirea literară a fost şi cantautorul Manea Agheană din Râmnicul Sărat, care a primit diplomă Nichita şi a fost făcut membru al Clubului Zebranno. Pe 14 mai, întâlnirea literară organizată de Asociaţia Apollon îl are invitat pe scriitorul Şerban Codrin.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.