Situatia drumurilor blocate – Marti, ora 10.00

10

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa informează că la această oră (10.00), din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, circulaţia este întreruptă pe următoarele segmente de drumuri naţionale, judeţene şi comunale:

DN1D Urziceni – Ciorani (Prahova)

DN2C Amara – Padina (Padina)

DN 21 A Ţăndărei – Valea Ciorii – Bărăganu

DJ 201 Slobozia – Ciulniţa

DJ 102 H Miloşeşti – Cocora – Grindu

DC 19 dinspre DN2 – sat Livedea

DJ 313 Axintele – Horia

DJ 201 Adâncata – Moldoveni

DJ 101 Brazi – Nuci

DC 15 A Brazi – Gherghiţa, judeţul Prahova

DC 78 Brazi – Ciorani

DC 20  Armăşeşti – Malu Roşu

DJ 201 B Ciochina – Ciulniţa

DC 16 Adâncata – DN1D

DC 4 Ion Roată – Valea Măcrişului

DJ 203 B Gârbovi – Valea Măcrişului – Grindu

DC 42 Valea Măcrişului – Grindaşi

DC 306 A – Ciochina – Reviga

DJ 201 Slobozia – Mărculeşti

DC 14 Fierbinţi – Maia

DJ 302 Moviliţa – Roşiori

DJ 203 F Griviţa – Murgeanca.

DJ 211 Griviţa – Roşiori

DC 28 Smirna – Griviţa

DJ 213 A Bucu – Gheorghe Lazăr

DJ 203 E Căzăneşti – Cocora

DC 51 Gheorghe Doja – DN2A

DJ 213 Bucu – Mărculeşti

DJ 212 Ţăndărei – Movila

DJ 201 A Sudiţi – Gura Văii – Săveni

DJ 212 Mihail Kogălniceanu – Viziru (BR)

DJ 213 DN2A – Viziru (BR)

DJ 101 C Dridu – Fierbinţi Târg

DJ 213 Gura Ialomiţei – Luciu

Pe toate aceste drumuri se acţionează pentru deblocare în colaborare cu reprezentanţi ai Secţiei Drumuri Naţionale Ialomiţa.

La această  oră pe raza judeţului sunt instituite patru filtre rutiere, două pe DN2A în municipiile Urziceni şi Slobozia şi alte două pe DN2C, la limită cu judeţul Buzău şi în oraşul Amara.

Deşi DN2A a fost deschis circulaţiei, pentru preîntâmpinarea blocajelor, autovehiculelor de mare tonaj le este permis accesul controlat, în coloane de câte zece, poliţiştii rutieri preconizând că începând cu ora 12.00, circulaţia să decurgă normal.

Facem precizarea că nu există autovehicule sau persoane blocate în trafic.

Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile este important ca înainte de a porni la drum, fiecare conducător auto, profesionist sau amator, să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece. De asemenea, este necesar să se informeze în privinţa traseului pe care urmează să-l parcurgă apelând unul dintre numerele de telefon ale Comandamentului Central de Iarnă: 021.93.60; 021.318.66.09; 021.318.66.31.

Poliţiştii recomandă conducătorilor auto să  adopte o manieră calmă  de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, să utilizeze preponderent frâna de motor şi să evite efectuarea depăşirilor, care în asemenea condiţii meteo-rutiere se dovedesc extrem de periculoase.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza precipitaţiilor, folosirea luminilor de către şoferii care se apropie reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.

Totodată, poliţiştii recomandă  conducătorilor de vehicule să  circule cu viteză redusă, adaptată  permanent condiţiilor concrete din trafic. Legea prevede că atunci când vizibilitatea din cauza condiţiilor meteorologice este sub 100 de metri, sau carosabilul este acoperit de zăpadă ori polei, viteza de deplasare nu trebuie să depăşească 30 de km/h în localităţi şi 50 de km/h în afara localităţilor. Evident, însă, că şi aceste viteze pot fi uneori mult prea mari şi de aceea recomandat este să se aibă tot timpul în vedere condiţiile meteo-rutiere. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

De precizat că operatorii de transport care deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată  mai mare de 3,5 tone au obligaţia legală  de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. De asemenea, dacă au mai puţin de un an vechime în conducere, viteza maximă admisă pentru aceştia în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică decât viteza legală.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, atât în timpul deplasării, cât şi în momentul traversării arterelor rutiere care obligatoriu trebuie făcută doar prin locurile special amenajate şi după o temeinică asigurare.

insp. SALAORU DANIELA, COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE AL INSPECTORATULUI DE POLIŢIE IALOMIŢA

10 comentarii

  1. Maine se invata sigur… Trebuie data zapada din fata scolilor pentru ca toti elevii sa ajunga la ore:) comunicat isj.
    Asa ca, oricum ajunge aceasta vacanta. Nu moare nimeni daca invata! Si daca merge prin zapada… In anii ’80 erau zapezi mult mai mari de atat si ne duceam la scoala si nu ne mai plangeam…

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.