Situația pestei porcine africane în județul Ialomița

0

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la pesta porcină africană în județul Ialomița.
Astfel la data de 03.03.2021, pe raza județului Ialomița, evoluează un focar de boală, în exploatații nonprofesionale în localitatea Făcăeni, declarat în data de 04.02.2021
Ținând cont de prevederile Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, ediția IV – 2019, în data de 01.03.2021, au fost stinse oficial 22 focare de pestă porcină africană (21din exploatații nonprofesionale și unu dintr- o exploatație comercială), declarate în localitățile Armășești( 2 focare), Nenișori( 1 focar), Adîncata( 1 focar), Malu Roșu( 4 focare), Cotorca ( 2 focare), Jilavele( 3 focare în exploatații nonprofesionale și un focar intr-o exploatație comercială), Urziceni( un focar), Coșereni ( un focar), Axintele( 2 focare), Fierbinți Tîrg (1 focar), Patru Frați( 1 focar), Fierbinți de Jos (1 focar) și Dridu Snagov ( 1 focar) din județ Ialomița.
Stingerea celor 23 focare a implicat eforturi deosebite din partea medicilor veterinară de liberă practică imputerniciți cât și oficiali din cadrul D.S.V.V.S.A. Ialomița, precum și a medicilor veterinari din județele Prahova, Ilfov, Buzău și Călărași, deoarece cele 23 focare cuprindeau în zona de protecție sau supraveghere și localități din aceste județe. Astfel în perioada 11-29-02.2021 au fost recoltate un număr de 3936 probe sânge, din care 3843 probe sânge din județul Ialomița și 91 probe din județul Ilfov, care au fost analizate in laborator cu rezultat negativ și s-au examinat clinic un număr de 8589 suine. Menționăm că probele recoltate de medicii veterinari de liberă practică imputerniciți și examinările clinice sunt suportate de la bugetul de stat, implicând un cost de 12,35 lei pentru fiecare suină. In fapt acest cost este mai mare deoarece la acesta se adaugă și costul kitului de diagnostic folosit în laborator.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.