Slobozia, oraşul mafioţilor

2

În cursul acestui an, ca niciodată, Slobozia a fost „tărâmul“ reglărilor de conturi în stil mafiot. În luna martie a acestui an, autoturismul unui poliţist de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Ialomiţa a fost incendiat de o mână criminală. Acesta fusese desemnat să ridice nişte acte de la o firmă la care se descoperise o spălare de bani, moment în care a fost văzut de interlopi. În scurt timp, într-o noapte, acesta s-a trezit cu autoturismul în flăcări. Un alt caz de incendiere în stil mafiot a avut loc la magazinul firmei Sterlina SRL Slobozia, în luna iunie a.c. În acest caz nu se ştie de ce a fost incendiat magazinul firmei respective, spre deosebire de cazul poliţistului. De altfel, în urmă cu doi ani de zile, taxiurile aceleiaşi firme au fost incendiate cu cocktailuri Molotov, deşi patronul Sterlina SRL Slobozia nu a deranjat pe nimeni.

Nu mai departe de luna trecută, pe 8 septembrie, două locaţii aparţinând firmei Nick Touring au fost incendiate tot în stil mafiot, cu aceleaşi cocktailuri Molotov. În faţa acestor acte mafiote, poliţia este neputincioasă, până în acest moment neavând nimic concret în ceea ce-i priveşte pe făptuitori. Este adevărat, cazurile sunt destul de complexe.

Martie 2009, maşină de poliţist, incendiată

Întrucât Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Ialomiţa a avut şi are în lucru, în continuare, dosare „grele“, evident, interlopii cercetaţi nu se lasă anchetaţi, ci au trecut la atac, adică la intimidare. Din păcate, în acest caz au încercat să intimideze un poliţist care, practic, nu făcea cercetări în acele dosare grele cu evaziuni fiscale de miliarde rol. Ci, mai mult era folosit pentru ridicarea documentelor şi pentru remiterea corespondenţei speciale. Însă, interlopii l-au văzut când a ridicat actele şi au presupus că şi instrumentează dosarul, l-au urmărit şi în scurt timp i-au incendiat maşina. Conexiuni cu persoanele cercetate în aceste dosare grele s-au făcut, iar Poliţia Municipiului Slobozia a deschis un dosar penal. Deocamdată, titularul este autor necunoscut.

Partea bună pentru poliţist este că îşi asigurase maşina pe care şi-o cumpărase de puţin timp. De precizat că, anterior, poliţistul mai găsise pe maşina sa o ţigară arsă în totalitate, probabil tot un semn de intimidare.

Iunie 2009: incendierea magazinului firmei Sterlina

În seara zilei de 18 iunie a.c., magazinul de pe strada Gării, aparţinând familiei Stere, a fost incendiat de o „mână criminală”. Poliţia a deschis o anchetă în urma căruia nu a reuşit să facă mare lucru. Un singur suspect reţinut şi interogat, care s-a dovedit a fi nevinovat, a fost lăsat liber imediat după audieri, marţi, 29 septembrie a.c..

Firma Sterlina SRL Slobozia a mai fost atacată în stil mafiot în urmă cu doi ani, când două maşini (taxi), aparţinând aceluiaşi Gheorghe Stere, au fost incendiate cu două cocktail-uri Molotov. Motivul acestor acte de intimidare nu este cunoscut, machi-donul Stere fiind cunoscut ca un om paşnic, fără datorii pe la cămătari, sau alte probleme cu interlopii. Pierderile provocate păgubitului au fost evaluate la 50.000 ron, reprezentând obiectele distruse în incen-diu. Mai mult decât atât, Stere a promis 10.000 ron celui care îl aduce pe vinovat la Poliţie. Nici un semn însă, nici din partea apropiaţilor săi, nici din partea poliţiei.

Septembrie 2009: locaţiile firmei Nick Touring, incendiate

Marţi, 8 septembrie, la ora 06.58, printr-un apel la 112 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa au fost sesizate cu privire la izbucnirea unui incendiu la sediul biroului S.C. Nick Touring S.R.L. din municipiul Slobozia. La aproximativ 25 de minute, pe aceeaşi cale, este anunţată izbucnirea unui alt incendiu în barul situat în spălătoria de pe strada Rovine, aparţinând aceleiaşi societăţi. Potrivit primelor verificări efectuate de echipa operativă ce s-a deplasat la faţa locului, incendierea a fost intenţionată, stabilindu-se că făptuitorii, după ce au spart câte un geam de la fiecare spaţiu, au aruncat în interior câte o sticlă PET ce conţinea substanţe inflamabile, generând incendiile. La faţa locului s-au deplasat pompierii militari de la Detaşamentul Slobozia care au reuşit lichidarea incendiilor în cel mai scurt timp, evitându-se astfel propagarea focului la vecinătăţi. În urma incendiilor nu au rezultat victime omeneşti, din cele două unităţi nu au fost sustrase bunuri, au fost însă provocate pagube materiale estimate de partea vătămată la câteva zeci de mii de lei noi, reprezentând documente, înscrisuri şi alte bunuri.

Poliţiştii au deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere prin incendiere pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

Patronul firmei păgubite, Nicu Pericli, se ocupă cu transporturi interne şi internaţionale. Firma sa, Nick Touring, este una dintre cele mai mari din Ialomiţa, pe acest domeniu, şi efectuează curse regulate spre Bucureşti şi în câteva localităţi din judeţ, printre care şi pe ruta Slobozia – Amara. Întrucât, în curând, va avea loc o licitaţie pentru atribuirea transportului public de persoane în Slobozia, Pericli bănuieşte că s-a încercat intimidarea sa pentru a nu participa la această licitaţie. De altfel, acesta a mai fost victima unor astfel de acţiuni de intimidare, în cursul anului trecut un autocar al firmei a fost vandalizat în municipiul Feteşti. Bineînţeles, şi atunci, Nicu Pericli a deranjat prin faptul că a câştigat o licitaţie în zonă pentru un traseu de transport persoane.

De data asta, concurenţa lui Pericli a întrecut orice măsură, incendierile din dimineaţa zilei de marţi conducându-ne cu gândul la acţiunile mafiote de intimidare.

Recompensă 5000 de euro

Imediat după incendiere, Nicu Pericli a făcut public faptul că oferă recompensă 5000 de euro celui care poate oferi detalii pentru prinderea incendiatorilor. Deocamdată, Pericli nu a primit nici un telefon. Mai mult decât atât, se implică personal în găsirea unui fir care să-l conducă la făptaşi, nemulţumit fiind de lentoarea cu care se desfăşoară ancheta poliţiştilor slobozeni. Pericli îi acuză pe aceştia de faptul că nu au luat măsuri elementare pentru a încerca identificarea mafioţilor. Patronul Nick Touring oferă şi exemple în acest sens, susţinând că poliţiştii nu au fost să preia înregistrările video de la vecinii locaţiilor sale. Astfel, vizavi de biroul său este Restaurantul Casa Verde, iar această societate este dotată cu camere de supraveghere. Pericli spune că el însuşi a fost la patronul restaurantului vecin şi că au urmărit înregistrările, în schimb – ofiţerul care se ocupă de caz nu ar fi părut interesat de această soluţie.

Sorin Duţu

2 comentarii

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.