Start-up Nation: Cine poate începe investițiile și cine mai are de așteptat alocarea banilor. Ce urmează în 2018

0

Beneficiarii din programul Start-up Nation care primesc credit-punte pot investi imediat, dar firmele care au optat pentru metodele cererii de plată sau rambursării cheltuielilor mai au de așteptat rectificarea bugetară pentru alocarea efectivă a banilor de la bugetul de stat, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, într-o conferință de presă.
El a explicat că în acest moment ministerul are la dispoziție 500 de milioane de lei, credite bugetare, adică bani efectiv puși în buget pentru firmele câștigătoare în programul Start up Nation care merg pe calea fondurilor europene. Acestea sunt firme din mediul urban în afară de București și Ilfov.
Pentru restul firmelor, este nevoie ca Guvernul să efectueze o rectificare bugetară, probabil în octombrie 2017, pentru a transforma creditele de angajament de maximum 1,2 miliarde de lei în credite bugetare, adică bani efectiv puși la dispoziție pentru cheltuieli.
Din acești bani vor putea fi plătiți beneficiarii din mediul rural și cei din București și județul Ilfov. Din această categorie de firme, cele care au optat pentru a-și face un credit-punte la una dintre cele 3 bănci partenere în program vor putea implementa investițiile imediat după ce vor primi de la bancă banii. Ulterior, creditul va fi acoperit din ajutorul nerambursabil de maximum 200.000 de lei de la stat, prevăzut în programul Start-up Nation.
Mai sunt însă și alte categorii de beneficiari: cei care au optat fie pentru metoda cererii de plată, fie pentru metoda rambursării cheltuielilor. Aceștia ar trebui să mai aștepte rectificare bugetară, pentru ridicarea clauzei suspensive din contractele de finanțare, pentru a se asigura că banii le vor fi alocați de Guvern.
”Cei care semnează în aceste zile, care au optat pe credit-punte, deja pot începe implementarea planului de afaceri. Cei care sunt pe cerere de plată sau pe rambursare au nevoie să aștepte până în momentul rectificării. Lucrul acesta se va întâmpla probabil curând. Nu este decizia mea și nici nu pot să-mi asum așa ceva. Este decizie care depinde 100% de premierul Mihai Tudose și dânsul mă gândesc că va anunța acest lucru într-un timp destul de scurt. Nu este decizia mea, eu cred că în octombrie va fi rectificarea bugetară, dar nu este ceva ce pot să anunț eu, fiindcă nu știu” – a explicat Laufer.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.