Subvenția pentru bovine a scăzut de la 100 euro anual la doar 1 euro pentru fiecare animal

0

Tradiţia creşterii bovinelor pentru întreţinerea familiei va dispărea în zonele de câmpie. Subvenţia simbolică, de un euro pe cap de bovină, îi descurajează pe micii fermieri, crescători de animale. Circa 90% dintre cererile depuse la APIA – Ialomiţa sunt pentru exploataţii care au în medie câte 14 vaci, pornind de la un minim de 3 bovine. Fermierii constată că în timp ce condiţiile de creştere s-au înăsprit şi costurile de întreţinere au crescut, sprijinul financiar din partea statului scade, ceea ce ameninţă existenţa fermelor de familie.

Cristina Badea din Ciulniţa- Ialomiţa, are 39 de ani şi a decis, în familie, anul trecut, să crească exploataţia de bovine de la 5 la 12 vaci. Acum constată că NU mai au voie să crească animalele în gospodărie, că plătesc dublu la canalizare apa consumată, şi că normele pentru fermele mai mari sunt mai multe şi restrictive, iar costurile cresc proporţional: „Soțul a gândit că, poate, dacă la el la servici nu mai merge treaba, să avem pe ce pune mâna să muncim ceva.  Laptele îl predăm cu un leu și 10 bani. Vă dați seama că având 70-80 de litri zilnic, ce să faci cu el? Mult, puțin, iei ceva. Eu nu am de muncă, doar soțul, avem doi copii care în curând vor avea nevoie de meditații, pentru că trebuiesc meditații în ziua de azi. Suntem la țară, trebuie să facem ceva. Cât s-o putea.

Dar vă dați seama că ei fac tot posibilul ca lumea să se lipsească! Pentru un euro nici actele nu se mai merită să le faci! Probabil o să vindem vacile pe nimica tot – le-am luat cu un pumn de bani și o să le dăm de pomană.”

Tot în comuna Ciulniţa, Tita Crăiţă de 58 de ani, creşte 3 vaci, faţă de 17 câte a avut când îi trăia soţul: „De când sunt singură, văduvă, nu am luat niciodată subvenție, pentru că doctorul mi-a zis că am moștenire de la soț, nu am dezbătut moștenirea și nu-mi dă. Deși trăiesc doar de pe urma lor. “

Femeia este mulţumită totuşi că-şi aprovizionează cu lapte şi brânză cele 4 fete, de la oraş, şi reuşete să se întreţină:  „Mai vând ocazional lapte și brânză ca să supraviețuiesc, n-am pensie, n-am nimic, ăsta e singurul meu venit. Să-l predai nu e convenabil, numai văcarul e un milion jumate de animal, eu cu trei vaci dau patru milioane jumate! Păi cu banii de la fabrică, acoperi? Sub nicio formă!”

Noua schemă de subvenţie pentru bovine reglementează o situaţia în care plăţile se făceau pentru efectivele declarate în 2015, indiferent dacă acestea s-au micşorat sau au crescut între timp, dar micşorează suma de la 100 la un euro pe cap de bovină.

Directorul Centrului Judeţean APIA, Valentin Dorobanţu, precizează că pe lângă subvenţia simbolică de un euro pe cap de bovină se mai acordă sprijin financiar direct pentru carne şi pe tona de lapte predată, la care se adaugă ajutorul pentru COVID. Sumele sunt incerte, însă, şi depind de numărul total al cererilor înregistrate la nivel naţional.

În Ialomiţa s-au depus 595 de cereri subvenţii pentru 12.122 de capete bovine, dintre care 40% din efective sunt concentrate în 42 de ferme. Diferenţa, de 7732 bovine, se află în 553 de mici exploataţii familiale.           

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.