În acest weekend, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița a înregistrat o suspiciune de boală la o lebădă de vară identificată pe raza municipiului Slobozia.
În România, în ultima perioadă, au fost diagnosticate șase noi focare de influență aviară de înaltă patogenitate la populația de păsări domestice și păsări captive sălbatice din gospodăriile populației, respectiv în județele Tulcea, Prahova, Mureș, Brașov, Bacău, la care se adaugă 31 de cazuri identificate la păsări sălbatice, cele mai multe dintre acestea fiind lebede.
Pe teritoriul județului Ialomița a fost confirmată influența aviară înalt patogenă, subtipul H5N8, la o lebădă de iarnă găsită pe malul lacului Mostiștea, iar sâmbătă, 4 februarie, D.S.V.S.A. Ialomița a notificat o suspiciune de boală la o lebădă de vară identificată pe raza municipiului Slobozia.
Ținând cont de această situație epidemiologică, crescătorii de păsări din gospodăriile populației sunt atenţionaţi să prevină orice contact direct și indirect între păsările sălbatice, în special cele de apă, și păsările domestice, în special rațele și gâștele, limitând accesul tuturor păsărilor domestice și al păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.
E importantă separarea în cadrul gospodăriei a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice şi se va evita, prin toate mijloacele, creșterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise în spații special amenajate, astfel încât hrănirea și adăparea orătăniilor să se realizeze într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice.
De asemenea, se interzice adăparea păsărilor domestice din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice şi se recomandă evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mișcările limitându-se la proprietarul exploatației.
D.S.V.S.A. Ialomița a dispus informarea tuturor exploatațiilor comerciale de păsări, a Consiliilor Locale situate în zona de supraveghere și a administratorilor fondurilor de vânătoare de pe raza județului, cu privire la măsurile specifice care trebuiesc luate în vederea minimalizării riscurilor de apariție a influenței aviare de înaltă patogenitate.
Revine gripa aviara ? Am crezut la un moment dat ca nici nu exista acest virus , voi urmari in continuare ce se va intampla , multumesc pentru articol