Sute de copii de etnie romă scapă statisticilor şcolare şi rămân neştiutori de carte

0

_DSC1592

Sute de copii de etnie romă scapă statisticilor şcolare şi rămân neştiutori de carte din cauza cutumelor tradiţionale, potrivit cărora fetiţele nu au ce căuta la şcoală, sau pur şi simplu nu ştiu să vorbească româneşte.
Ultimul recensământ din Căzăneşti reliefează că peste 80 de copii nu erau prinşi în evidenţele locale, motiv pentru care Primăria şi Inspectoratul Şcolar conlucrează în programe de atragere a copiilor la grădiniţă şi apoi în clasele primare. Greu este ca părinţii să fie înduplecaţi să-şi lase odraslele la şcoală şi în ciclul gimnazial. Prioritatea lor este să ştie să scrie şi să citească, iar apoi fetele sunt căsătorite.

Ionel Lupaşcu şi Lenuţa Mihai sunt părinţii a două fetiţe. Cea mare, Miria, este la grădiniţă, iar cea mică are 4 ani şi deocamdată e ţinută acasă. În privinţa şcolii, tatăl e categoric, cel mult 8 clase. Mai departe doar băieţii pot merge.
Directoarea Liceului Tehnologic Căzăneşti, Mihaela Pană, a sesizat că mulţi dintre copiii din familiile tradiţionale rome nu vin la şcoală pentru că nu ştiu româneşte.
Pentru a fi încurajaţi şi ajutaţi la rezolvarea temelor, la nivelul comunităţii s-a înfiinţat un centru de zi. Instructorul educativ şcolar, Anişoara Manea, precizează că aici vin 26 de copii, iar interesul cel mai mare este pentru calculator.
Un alt proiect le vizează pe mămicile care nu ştiu carte, iar de la anul acestea vor veni alături de copii să înveţe să spună poveşti.
De anul şcolar viitor, la Căzăneşti se vor relua și cursurile ”a doua şansă” pentru adulţii analafabeţi care vor să înveţe să scrie şi să citească.
Clementina Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.