Sute de feluri de mâncare la Casa Tudorii, cu oaspeţi pe sprânceană

2

_dsc3077

Peste 400 de rețete  au fost înscrise anul acesta în concurs La Casa Tudorii, festivalul de tradiții culinare organizat la baza arheologică de lângă Giurgeni, pe ruinele primei capitale a judeţului.

Cea de-a şasea ediţie a manifestării de artă culinară tradiţională a fost deschisă de un salut al cavalerilor, urmat de periplul juriului pe la standurile cu bunătăţi: felurite zacuşte, preparate din peşte, pastramă de oaie şi tochitură de berbecuţ, fasole cu ciolan, răcitură, sarmale, ciorbe, aperitive şi dulciuri care mai de care mai sofisticate prin vechimea reţetei sau prin ineditul prezentării. „Să vă arătăm reţetele noastre, pe care le făceam şi înainte, le facem şi acum: caltaboşul înainte se făcea cu grâu bun, îl dădeau pe râşniţă şi umpleau gâlbaşul. Avem ciorbă cu jumări, sărmăluţe cu jumări, pâine de casă, iaurt de casă, sfeclă coaptă, brânză cu smântână, o ghizmană cu lapte, ouă, brânză, puţină drojdie şi îngroşată cu făină. Se bat toate, se pune puţină untură în mijloc şi se coace” se întrec în prezentare Veteranele din Luciu care garantează că mâncarea lor e şi sănătoasă şi naturală.

Printre produsele prezentate în premieră anul acesta şi pregătite după reţete din sertarele bunicelor se numără „pogocelele cu jumări”: „ E un foietaj în care se înfăşoară jumări şi apoi se coace. Se făceau la clacă şi mergeau cu un pahar cu vin. Acum, mai modern, le dăm şi cu mirodenii şi sunt mai aspectuoase. Tot tradiţional am adus ciorbă de dovlecei acrită cu lapte acru şi borş cu păstăi” spun membrele grupului Femina din Săveni care au mai impresionat cu murăturile sculptate şi pâinea modelată în forme de struguri şi flori, pe lângă fasolea cu ciolan gătită special de doamna primar. „Avem aici şi o salată excelentă, cu două feluri de varză şi piept de pui, aşezată în straturi, cu maioneză” ne-a ademenit Mirela Drăgoi.

Deşi cu o tradiţie scurtă, festivalul culinar este un eveniment pe care familia Dumitru din Slobozia îl onorează cu mare plăcere: „E al treilea an când venim şi poate să fie vremea cât de rea că noi tot venim pentru a ne întâlni cu prietenii, că am lucrat şi la sat şi la oraş şi avem cunoscuţi peste tot. Eu sunt de fel din Ciochina şi m-am găsit aici cu consătenii mei. Dincolo sunt muntenii, unde am fost cândva primar, şi tot aşa… Cea mai bună pastramă am mâncat-o la standul de la Stelnica. E frumos şi spectacolul, chiar dacă vremea nu prea a ţinut cu noi anul acesta” se completează cei doi soţi.

Concursul de tradiţie şi artă culinară face parte din proiectul de promovare a parcului arheologic de lângă Giurgeni, program început în urmă cu 10 ani, după cum precizează directorul Muzeului judeţean Ialomiţa, Florin Vlad: „Am armonizat arta culinară, tradiţia etnografică şi folclorică cu cea istorică şi arheologică. Jumătate din localităţile judeţului au reprezentanţi aici şi ne bucurăm că ialomiţenii au răspuns invitaţiei noastre.”

Printre oaspeţi La Casa Tudorii au fost şi deputaţii Marian Neacşu şi Tinel Gheorghe. Liderul PSD Ialomiţa a fost impresionat de „găina boierească”,  o pasăre umplută cu sarmale preparată de elevii Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Feteşti, iar preşedintele liberalilor ialomiţeni a apreciat fasolea cu ciolan gătită de participanţii din Borduşani. Pentru prefectul Gigi Petre, colărezii cu lapte prezentaţi la standul Ciulniţa au declanşat nostalgia copilăriei. Anul acesta, la festivalul ialomiţean de tradiţii şi artă culinară au venit şi expozanţi cu produse de patiserie din Padina –Buzău şi Berteşti – Brăila, iar pentru cea de-a 10-a ediţie organizatorii urmăresc să publice o carte de bucate cu cele mai reprezentative reţete culinare înscrise la concurs._dsc3081 _dsc3142 _dsc3150 _dsc3183 _dsc3260 _dsc3262 _dsc3332 _dsc3373 _dsc3469 _dsc3473 _dsc3477 _dsc3480 _dsc3495 _dsc3496 _dsc3500 _dsc3507 _dsc3508 _dsc3554 _dsc3559 _dsc3573 _dsc3588

 

2 comentarii

  1. Ce mai oaspeți pe sprânceana! Când o să înțelegeți și voi că oamenii pe sprânceană nu sunt politicienii, unii dintre ei condamnați în ultimă instanță, ci oameni precum Nicu Alifantis, Horațiu Mălăele, Tudor Gheorghe, Florin Piersic, Emeric Imre, Dragoș Bucur, Ada Milea, Cristi Minculesu , Mircea Diaconu, Dan Bittman, Victor Rebengiuc, Tudor Chirilă și mulți alții?

  2. Basinosul ala de Tinel a tras la fasole si la ciolan, normal…Are un burdihan de zici ca acu i se rupe apa.Trai bun cretinel, in fotoliul de deputat unde dormi de 8 ani pe spinarea romanilor. Si ca dormi nu ar fi nimic dar votezi “pentru” cand e vorba de taiat salarii si pensii, de marit TVA, ca economiile astfel facute trebuie redirectionate spre partid si smecheri, nu-i asa? Nesatuilor, macar de v-ar sta ciolanul in gat ca tare il mai doriti

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.