Telefonul de-a lungul timpului: de la simplu la complex

0

_DSC7837

“Procesoarele telefoanelor mobile de azi sunt superioare ca putere de calcul primului procesor de pe naveta spaţială Columbia.”
Expoziţia de telefoane, deschisă pentru publicul ialomiţean la Muzeul Agriculturii, reprezintă a doua colaborare a instituţiei cu Muzeul Judeţean Buzău, din acest an. Colecţia integrală conţine 200 de aparate, şi chiar dacă la Slobozia au fost aduse mai puţine obiecte, expoziţia a fost completată cu imagini fotografice.
“Facem un scurt istoric şi parcurgem un segment al tehnologiei de comunicare, telefonia, de la primul aparat până la cele mobile, de azi, care sunt adevărate calculatoare”, a precizat în deschidere expoziţiei, directorul Gheorghe Petre.
Primii vizitatori au fost atraşi de o cabină telefonică improvizată, la care s-au grăbit să formeze numere: “ Încerc să o sun pe mama :)) Doar ce am renunţat la telefonul fix pentru că nu-i mai găseam utilitatea. Nimeni nu ne mai suna pe fix.”
Telefonul, cea mai uzitată cale de comunicare, a cunoscut o evoluţie substanţială de la data invenţiei şi până azi, după cum exemplifică directorul Muzeului Judeţean Buzău, Laurenţiu Grigoraş: “Eu nu sunt chiar bătrân, dar când le povestesc acum copiilor că stăteam la coadă la telefonul public ca să vorbesc acasă cu 25 de bani, se uită ciudat la mine.”
Conform participanţilor, procesoarele telefoanelor mobile de azi sunt superioare ca putere de calcul primului procesor de pe naveta spaţială Columbia. “Este bine să facem o punte peste ani în tehnologia comunicaţiilor şi telecomunicaţiilor, mai ales că avem înaintaşi de vază: profesorul Adrian Petrescu este co- autor al primului sistem de transmisiune serială, care se foloseşte şi acum în televiziunea mobilă”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ioan Martin.
Ca orice cucerire a tehnicii, aparatul performant a pierdut din desaignul retro al vremurilor de altă dată. Despre exponatul ales pentru afişul expoziţiei, muzeograful Adrian Stroe spune că a fost construit în 1890 şi este de o eleganţă rară. “Este marca Siemens, o marcă de prestigiu. Pe lângă faptul că era un obiect util era şi un obiect de nobilitate, pentru casele nobiliare. Se construiau în serie mică şi erau făcute din materiale specific nobile: lemn de mahon, lemn de trandafir, uneori cu intarsii aurite.”
Pentru reeditarea farmecului de altă dată al telefonului fix, în expoziţie a fost recreată imaginea sufrageriei clasice, de la bloc, cu aparatul telefonic la loc de cinste.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.