Tineri fermieri din Ialomiţa au mizat anul acesta pe cultura de ceapă

0

Producţia excelentă scade însă mult preţul de vânzare en gros, care în prezent este de patru ori mai mic la producător faţă de comerciant. 

Ceapa plată galbenă se vinde la piaţă cu 2 lei kg, iar de la producători se achiziţionează cel mai repede cu 50 de bani. Chiar dacă în lanţul de distribuţie intervin costurile de transport şi depozitare, oferta actuală îi nemulţumeşte pe cultivatori. Eniko Demeterf spune că preţul corect ar fi la producător de 90 de bani kg: „Producţie foarte bună, dar nu mai mult decât ne-am aşteptat. De căutat ne caută toată lumea, dar să ne dea un preţ de nimic. Noi vrem să ne recuperăm investiţia plus munca. Destul s-a făcut profit pe spatele producătorilor, indiferent de ce cultivă aceştia.”

În Ialomiţa, anul agricol a fost excelent pentru ceapă. Aurelian Grigore este mulţumit de producţie, dar clienţii angrosişti se lasă rugaţi şi aşteptaţi: „Am făcut 20 de tone la hectar.  Am pus anunţuri pe toate site-urile de agricultură. Am mers în pieţe, la Buzău, Constanţa, Bucureşti… Consumul e diferit. La Constanţa se caută ceapa diamant. În vestul ţării sunt obişnuiţi cu ceapa din Polonia şi Ungaria. La Bucureşti se caută ceapa noastră, plată- galbenă. Noi sperăm să dăm toată producţia convenabil pentru toţi: producător, distribuitor şi consumator. Ar fi cu siguranţă aşa dacă am avea mai puţine importuri.”

Costurile pentru înfiinţarea culturii de ceapă s-au ridicat la 10.000 de lei hectarul. Pe lângă investiţie şi muncă, cei doi tineri fermieri au de respectat condiţiile unui contract cu finanţare nerambursabilă, conform căruia au obligaţia să vândă şi să achiziţioneze utilaje:

Valoarea proiectelor nerambursabile accesate este de câte 40.000 de euro, iar obligaţiile contractuale se menţin pe durata a cinci ani.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.