Tinerii din Ialomiţa sunt prea puţin dispuşi să lucreze

0

_dsc4349

Peste 100 de locuri de muncă au oferit 27 de angajatori din Ialomiţa pentru absolvenţii din acest an de liceu şi facultate, însă interesul tinerilor pentru angajare este foarte scăzut. Deşi la bursă s-au înscris 275 de absolvenţi, aceştia au venit în principal din obligaţia de avizare a carnetului de şomer şi mai puţin pentru a se încadra în muncă. „ Încă nu-mi doresc să lucrez. Deocamdată mă mai gândesc. Am terminat liceul de contabilitate, dar nu mă simt pregătită. Momentan nu-mi doresc. Stau acasă”, a spus o tânără din Luciu.

Prezent la întâlnirile dintre angajatori şi tineri, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa a precizat că abordarea tinerilor privind încadrarea în muncă este păguboasă: „ Îşi doresc foarte mult în comparaţiei cu posibilităţile lor. Cred că trebuie să lucrăm împreună cu familia, cu instituţiile statului la a recreea acest cult al muncii. Merg la serviciu pentru că îmi place să muncesc şi de acolo performez şi obţin şi rezultatele financiare. Dacă transmitem copiilor noştri că decât să muncească pe degeaba, mai bine stau pe degeaba, este greşit. Ei trebuie să înţeleagă că sunt la un început de drum şi trebuie să performeze într-un anumit timp. Odată cu performanţa or să obţină şi veniturile dorite”, a declarat Victor Moraru.

Paleta locurilor de muncă scoase la bursă a fost extrem de diversă la Slobozia şi a inclus şi 5 posturi pentru studii superioare: „ Avem de la jurist, economist şi inginer, până la muncitori necalificaţi. Cele mai multe sunt în zona serviciilor pentru bucătar, patiser, tapiţer, frizer, electrician, sudor, mecanic şi tinichigiu auto”, a precizat Georgian Mocănescu, directorul AJOFM Ialomiţa. Cum pentru anumite meserii nu există cursuri de pregătire, firma de mobilă VIPROD oferă un curs de calificare la locul de muncă pentru tâmplari şi tapiţeri. „Aceste specialităţi nu se fac în şcolile din Slobozia, aşa că îi învăţăm la locul de muncă pe cheltuiala şi răbdarea noastră. Singurul lucru pe care îl dorim de la ei este să aibă voinţă să muncească. Să-şi dorească şi să aibă putere de muncă. Restul îi sprijinim”, a spus Viorel Cojocaru.

Irina este una dintre puţinii tineri încântaţi de contactul cu angajatorii: „Am fost la două interviuri pentru un post de sociolog şi unul de ofiţer la penitenciar. De acesta din urmă sunt cel mai încântată. Cred că este o trăsătură de familie. Ştiu că este un concurs foarte greu dar sunt dispusă să încerc. Eu am absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei la Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi, iar ulterior un master pe resurse umane. Dar sunt deschisă şi spre alte domenii pe care m-aş putea plia. Am mai lucrat şi îmi doresc să lucrez.”

La bursă au participat şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomiţa care le-au vorbit tinerilor despre ce presupune un contract de muncă şi cum ar trebui să decurgă raporturile de lucru.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.