La 8 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, sprijinul acordat de comunitatea europeană şi fermierilor din România a fost mult întârziat, astfel încât agricultorii ialomiţeni intră în iarnă cu datorii neachitate, dar, mai grav, cu terenurile nelucrate.
Şi mai grea este situaţia fermierilor care au credite la bănci şi au mizat pe banii cuveniţi. Ionuţ Mailat are 37 de ani şi lucrează în arendă 130 de hectare de pământ. Pentru dotarea cu utilaje a accesat un proiect cu 50% cofinanţare, iar la sfârşitul lunii are de plătit 25.000 de lei.
Conform politicii agricole comune, fermierii au de primit un avans de câte 50 de euro pe hectar subvenţie pentru agricultură, iar în primăvară încă 70 de euro la hectar. Faţă de celelalte ţări membre, sprijinul pentru România este mai mic, dar îngrijorător este că subvenţia va scădea din punct de vedere valoric, ceea ce va accentua decalajul dintre producţiile din ţara noastră şi cele din Franţa sau Germania.
Clementina Tudor
Nu-i plangem noi pe mosierii astia. Asteptam cu interes insa niste controale ale institutiilor statului . Se lasa cu catuse . si nu putine
cred că din cauza pădurii nu se văd copacii. în articol se vorbeşte despre micii fermieri. dar dacă se găsesc doi care să latre întruna despre ,,moşieri” nu se mai poate face diferenţa între 10, 100 şi 1000 de hectare. pt cultura generală a unora, marii fermieri lucrează peste mia de hectare, până pe la 4,5,6 mii.