Concluzia aparţine specialiştilor în prevenirea şi tratarea cancerului, boală pentru care deocamdată nu a fost identificată cauza reală, dar are numeroşi factori de risc.
Principalii responsabili de apariţia cancerului sunt consideraţi poluarea, radiaţiile şi sedentarismul. Specialistul oncolog Valentina Bordeniuc a precizat într-o întâlnire prilejuită de ziua de luptă împotriva cancerului că viaţa bunicilor noştri era simplă şi cu mult mai sănătoasă. ,,Industrializarea este foarte bine pusă la punct, mâncăm roşii inclusiv iarna, nu mai ţinem cont de anotimpul lor, toate lucrurile acestea moderne care ne fac să trăim foarte bine ne dau şi mari bătăi de cap. Bine-nţeles că ne afectează şi aceşti aditivi alimentari. Sunt şi virusuri, cum ar fi papilloma virus care conduce la cancer de col uterin chiar şi în rândul tinerelor fete de liceu. De ce să nu prevenim? Să ne alimentăm corect şi să avem grijă la sistemul imunitar care este foarte important în combaterea bolilor. Efectele modernizării care se întâmplă zi de zi să le putem preveni cu un screening pentru că depistarea precoce creşte exponenţial şansa de vindecare a oricărui fel de cancer.”
Cel mai agresiv şi greu de tratat se dovedeşte cancerul pulmonar, determinat în mare măsură de fumat. Medicul specialist Mădălina Baltă spune că 75% dintre cazurile de cancer sunt rezultatul expunerii la mai mulţi factori de risc, iar în 25% din cazuri nu se poate stabili nici măcar atât. ,,În majoritate, factorii de risc ţin de stilul de viaţă. Să facem mai mult pentru noi, nu pentru cei din jurul nostru. Să ne preţuim sănătatea noastră şi să mergem la control periodic pentru că, în general, cancerul este asimptomatic. Experienţa este devastatoare şi pentru a evita un deznodământ fatal este esenţial de a renunţa la ideea că nouă nu ni se poate întâmpla. Eu chiar vreau să le mulţumesc colegelor mele pentru ajutorul pe care mi l-au oferit într-un anumit moment al vieţii şi vreau să vă asigur că fac o treabă bună acolo unde ele lucrează.”
Specialiştii apreciază că asistăm la o epidemie globală de cancer, iar persoanele bolnave şi familiile acestora sunt extrem de afectate din punct de vedere a sănătăţii fizice şi psihice precizează asistentul de prevenire Veronica Nica: ,,Este importantă menţinerea unei relaţii strânse, bazate pe dragoste şi pe înţelegere, alăturarea unor grupuri de sprijin. Mesajele campanie sunt ,,Noi putem, eu pot” Noi putem să luăm măsuri, să schimbăm percepţiile, să creăm medii sănătoase, să îmbunătăţim accesul la serviciile oncologice, să formăm personal competent, să influenţăm schimbarea politicilor, să colaboram pentru un impact mai puternic. Eu pot să aleg un stil de viaţă sănătos, să înţeleg că depistarea precoce salvează vieţi, să solicit sprijin, să-i sprijin pe alţii, să-mi controlez boala, să iubesc şi să fiu iubit, să fiu eu însumi, să revin la muncă, să împărtăşesc povestea mea, să vorbesc deschis.”
Anual, cancerul conduce la 8,2 milioane de decese la nivel mondial, iar în România numărul este în continuă creştere şi se situează la peste 600.000 de cazuri.