Trei ani de cercetare pentru clasarea unui dosar de „fraudă la vot” în Ialomiţa

0

Dosarul privind fapte de fraudă electorală sesizate la al doilea referendum de demitere a lui Traian Băsescu, în Ialomiţa, a fost clasat. În cercetare au fost incluse 334 de persoane, dintre care 125 au votat pe liste suplimentare în Slobozia şi figurau că ar fi votat şi în localităţile de domiciliu, 139 de deţinuţi cărora ori li s-a contestat dreptul de vot, ori figurau că au votat şi pe raza de domiciliu în timp ce erau încarceraţi, şi cei 70 de membri ai secţiilor de votare 1-10 din Slobozia pe ale căror liste suplimentare s-au înregistrat votanţii.
Din rechizitoriu a rezultat că persoanele acuzate că au votat de două ori şi-au identificat semnătura doar de pe listele suplimentare ale secţiilor de votare din Slobozia, în timp ce în dreptul datelor de pe listele permanente de la domiciliu fie nu semnase nimeni, fie persoana din vecinătate semnase mai mare şi pe locul lor.
În cazul persoanelor private de libertate s-a dovedit că acestea aveau drept de vot la data referendumului, în dreptul a 6 deţinuţi s-au făcut erori de înregistrare a datelor personale, dar în 9 situaţii cineva a semnat în dreptul lor că au votat pe raza de domiciliu, deşi erau încarceraţi.
Scoşi de sub acuzaţia penală sunt şi cei 70 de preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare 1-10 din Slobozia, în dreptul cărora nu au fost identificate probe care să ateste că persoanele în cauză au comis infracţiuni de fraudă electorală.
Pe lângă clasarea cauzei penale pentru persoanele cercetate s-a dispus disjungerea dosarului şi declinarea competenţei către Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa, judeţul Călăraşi, pentru cercetarea a 7 cazuri în care cineva a semnat ca votat în dreptul unor persoane private de libertate şi similar pentru câte o cauză către Parchetele de pe lângă Judecătoria Moreni, judeţul Dâmboviţa, şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârşova, judeţul Constanţa.
În timpul cercetării penale, 7 persoane suspectate de fraudarea votului la al doilea referendum privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, au decedat. 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.