Dezvoltarea cognitivă se referă la modul în care copilul dobândește cunoștințe pe măsură ce crește, dar și felul în care interacționează cu mediul înconjurător. Abilitățile cognitive își fac simțită prezența odată cu împlinirea anumitor vârste, iar după aceea, copilul va putea desfășura activități care implică învățarea activă.
În calitate de părinte este responsabilitatea ta să îi oferi celui mic toate condițiile pentru ca dezvoltarea cognitivă și fie un proces care stimulează memoria, concentrarea, atenția și percepția. Organizarea unui mediu adecvat precum și încorporarea unor activități simple în rutina de zi cu zi, vor favoriza o dezvoltare cognitivă armonioasă.
Printre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a susține dezvoltarea cognitivă a celui mic, este să începi devreme. Acționând în mod adecvat cu vârsta copilului, poți citi cu voce tare atunci când este mic, poți cumpăra set Lego pentru copii atunci când împlinește 2 ani sau îl poți înscrie la un sport pe care să îl practice regulat, după ce a împlinit 4 ani.
Iată care sunt cele mai importante trucuri prin care poți stimula dezvoltarea cognitivă a copilului tău:
1.Citește-i cu voce tare
Încă din primele zile de viață, copilul îți aude vocea și în cel mai scurt timp va ști să o și recunoască. Poți vorbi cu el lucruri din cele mai diverse, dar poți și să-i citești povești, pentru a-l obișnui cu ritmul specific lecturii. Imediat ce va crește, va învăța să țină el cartea, iar ulterior chiar să citească. Dragostea pentru lectură începe la cea mai fragedă vârstă.
2. Jucați-vă cu zgomote
De fiecare dată când auziți un zgomot, roagă-l să-l identifice. Cântecul unei păsări, claxonul unei mașini, roțile unei biciclete sau mingia bătută pe asfalt, vor oferi lecții importante despre modul în care putem descifra mediul înconjurător.
3. Învață-l despre forme, texturi și culori
De fiecare când îi arăți un obiect, descrie-l în câteva cuvinte. Cel mic va învăța în acest fel despre formele, texturile și culorile care îl înconjoară, iar ulterior va putea să le descrie la rândul lui. Mingea este rotundă și roșie, cartea este dreptunghiulară și are multe culori, iar pijamaua este moale și pufoasă.
4. Arată-i o oglindă
Există oglinzi speciale care nu se sparg, dar care îi pot oferi copilului tău aceeași reflecție precum o oglindă adevărată. Poți monta o astfel de oglindă specială pe marginea pătuțului, iar cel mic va începe să înțeleagă faptul că este o persoană individuală, diferită de cei din jur.
5. Cumpără jucării care scot sunete și lumini
Aceste jucării educative, sunt ideale pentru a capta atenția celui mic și a-i dezvolta simțurile. Văzul și auzul sunt stimulate în acest fel, iar starea de spirit va avea de câștigat. Cu timpul, cel mic va învăța să deosebească diverse sunete, chiar și cele mai puternice și neplăcute, fără a se mai speria de ele.
6. Vizitați locuri amuzante și interesante
Informațiile pe care primește atunci când vizitați locuri speciale, cum ar fi o bibliotecă sau un muzeu, sunt foarte importante pentru dezvoltarea cognitivă a celui mic. Sunt interesante nu doar locurile de cultură, ci chiar și târgurile speciale, unde se adună meșteri tradiționali din toată țara. Toate aceste aventuri reprezintă adevărate experiențe care stimulează curiozitatea și dezvoltă imaginația.
7. Pune-i muzică
Considerată limbaj universal, muzica ajută la dezvoltarea multor abilități cognitive importante. Cu ajutorul muzicii se dezvoltă ritmul, se învață echilibrul, se exersează memoria și percepția senzorială. Încă din primele zile de viață îi poți pune copilului tău muzică, preferabil compoziții clasice, care vor ajuta la dezvoltarea creierului prin dezvoltarea de noi conexiuni neuronale.
Dezvoltarea cognitivă implică procesarea corectă a informațiilor, inclusiv luarea deciziilor, dezvoltarea atenției, a memoriei, învățarea sau abilitățile lingvistice. Creierul copilului se dezvoltă rapid, din acest motiv este necesară intervenția timpurile, prin susținerea activităților educative și a jocului, indiferent de forma lui.