Cu ocazia Zilei Mondiale fără tutun, Direcţia de Sănătate Publică a organizat două evenimente publice de conştientizare a efectelor nocive ale fumatului. Începând cu ora 10, reprezentanţii DSP au făcut teste de măsurare a vârstei plămânilor şi au înmânat pliante informative în faţa magazinului Ialomiţa, iar după amiază au coordonat marşul antifumat în care, pe principalul bulevard al municipiului, a fost purtat simbolic un coşciug cu o ţigară.
La cortul amplasat în stradă s-au oprit în primul rând persoanele care au fumat şi au renunţat la acest viciu: „De 12 ani m-am lăsat, iar acum am 60. Principalul motiv a fost sănătatea şi apoi economia la bani. Dacă ai voinţă poţi face orice”, a spus una dintre doamnele abordate pentru informare. „Am fumat cam 15 ani şi m-am lăsat după o beţie. Nu am fost chiar un fumător înrăit, dar pur şi simplu nu am mai putut să suport mirosul de tutun. Îmi dădeam colegii afară din birou şi ei erau invidioşi pe mine”, a povestit şi Radu Petre.
Cafeaua şi ţigara sunt un tabiet nelipsit pentru o categorie însemnată de fumători: „Eu fără două ţigări la cafeluţa de dimineaţă nu pot să încep ziua. Atât fumez, două ţigări dimineaţa, că spun că dacă te apuci fumezi din ce în ce mai mult. Eu atât fumez de la 20 de ani şi nu cred că este mult. Este momentul meu de plăcere şi am o pornire bună pentru toată ziua”, mărturiseşte o doamnă aflată la a doua tinereţe.
Pentru ca mesajul să ajungă şi la fumătorii înrăiţi, organizatorii au mobilizat toate liceele din Slobozia într-un marş cu puternic impact vizual, după cum precizează Veronica Nica, asistent principal în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa: „Am pregătit un sicriu cu o ţigară pentru a atrage vizual atenţia asupra riscurilor pe care fumatul le produce. Din păcate, 50% dintre decese sunt provocate de fumat.”
Pe lângă măsurarea vârstei plămânilor, persoanele care s-au oprit la cortul cu însemnele Crucii Roşii au avut şi posibilitatea controlului tensiunii arteriale.