Un nou program de finanțare nerambursabilă pentru firme

0

Firmele care sunt deja înființate și care au nevoie de finanțare în continuare pot accesa programul Scale-Up, prin care se oferă o finanțare nerambursanilă de 450.000 lei, pentru îmbunătățirea proceselor tehnologice.
Programul a fost publicat pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, începând cu 20 august: “În afara programelor de debut, sunt programele de scale-up, adică cele care se referă la firmele care deja sunt înfiinţate şi care au nevoie de finanţare în continuare. Viaţa unei firme nu se opreşte la debut; ea trebuie să continue şi trebuie să continue în condiţii foarte bune. Există o perioadă în care accesul la finanţare este dificil pentru întreprinderile nou înfiinţate, mai ales în primul an. Şi atunci există microindustrializarea, un program pe care invit antreprenorii să-l acceseze, pentru că deja în data de 20 a acestei luni este pe site-ul nostru lansat şi care înseamnă 450 de mii de lei, alocaţie financiară nerambursabilă pentru a îmbunătăţi procesele tehnologice, 10% cofinanţare din partea antreprenorului”, a declarant ministrul Ştefan-Radu Oprea.
Firma trebuie să fie înfiinţată de un an de zile, să aibă bilanţ închis pe cel puțin un an și taxele plătite la zi.
Un alt program care vine în sprijinul antreprenorilor ce își desfășoară activitatea în zona de servicii și contribuie la creşterea capacităţii comerciale, oferă alocaţie financiară nerambursabilă de 250.000 de RON, 10% cofinanţare, în aceleași condiții ca și programul Scale-Up.
Start-Up, peste 19.000 de cereri depuse
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, a declarat la emisiunea ” Serviciul de Noapte” cu Maria Țoghină, că programul Start Up Națion, care a demarat în anul 2017, este cel mai important program al ministerului. Acesta se adresează unui număr de 10 mii de antreprenori anual.
Anul trecut, Start-Up Nation a însemnat peste 19.000 de cereri depuse, dintre care 10.000 au fost selectate și au fost încheiate 8.444 de contracte.
Programul presupune o alocare financiară nerabursabilă din partea Guvernului de 200 de mii de lei pentru debutul în afaceri.
Ministrul Ștefan Radu Oprea a mai declarat că pentru simplificarea demersurilor, după experiența de anul trecut, a fost editat un ghid de bune practici, care poate fi găsit la agențiile regionale și la băncile partenere.
Start-Up Diaspora
Programul Start Up Nation se adresează și românilor din diaspora, care vor să-și deschidă o afacere în România.
De asemenea, românii care vor să-și deschidă o afacere în țară, dar se gândesc să rămână în afara granițelor, pot accesa Start Up Diaspora.
“Poţi să vii în România, să îţi faci o firmă şi să aplici un Start Up Nation. Start Up Nation este şi pentru cei din diaspora. În afara acestui program, există un Start Up Diaspora, care se adresează celor care vor să râmână în continuare în diaspora, dar să aibă în acelaşi timp o afacere şi în România. Sigur că ideea de a deveni acţionar permite să ai un administrator în România care să se ocupe de afacere, dar la debut. Rolul tău ca antreprenor este foarte important, şi atunci sigur că nevoia de a fi prezent pe tot timpul zilei în a-ţi conduce propria ta afacere este extrem de importantă. Însă cei din diaspora, nu ştiu, dau un exemplu, am învăţat să facem pizza foarte bună la Roma. De ce să nu o facem şi în România? Start Up Nation este şi pentru ei”, a spus ministrul Ștefan Radu Oprea.
Mediul din afaceri, din ce în ce mai prietenos
Ministrul Oprea își propune schimbarea mentalității în raportul stat-antreprenor, astfel încât mediul de afaceri să devină din ce în ce mai prietenos.

Astfel, controalele Ministerului vor fi în sensul prevenției și îndrumării.
“Există dorinţa de a schimba acest raport stat-antreprenor şi de a schimba această mentalitate, această paradigmă. Este un lucru pe care trebuie să nu îl uite ca atunci când un reprezentant al statului român care vine în control la societatea lor comercială sunt peste 400 de articole din 70 de legi în care ei trebuie să prevină…Toate legile trebuie respectate însă prevenirea este foarte importantă. Nu suntem în control, doar pentru a da o amendă. Suntem în control pentru a îndruma. Atunci când un reprezentant al statului vine în control întâi să prevină, să îl îndrume, un plan de conformare cu durată de 90 de zile şi de abia apoi, dacă nu dorim, nu ne conformăm într-un mod vădit va veni amenda. Este ultima măsură, mult mai importană este prevenirea, din punctul meu de vedere. Această schimbare de mentalitate este cea care pe termen lung mie îmi dă încredere că mediul de afaceri din România va fi din ce în ce mai prietenos”, a spus Oprea.
Toate informațiile pot fi găsite și pe site-ul prevenire.gov.ro, pe care Ministerul Mediului de Afaceri îl gestionează, în folosul antreprenorilor.
Digitalizarea ANAF, un răspuns la blocaje
Statul român ar trebui să aibă o deschidere mai mare şi să-şi pună legislaţia în concordanţă cu deciziile Curţii Europene.
Astfel, digitalizarea ANAF ar putea debloca problemele apărute din cauza partenerilor de afaceri neseriosi, situație sesizată de majoritatea antreprenorilor.
“Cred că digitalizarea – şi în special digitalizarea ANAF – trebuie să fie un răspuns şi la această problemă, pentru că atunci lucrurile ar putea să fie urmărite prin conexarea bazelor de date şi a informaţiilor mult mai uşor. Atunci, digitalizarea ANAF ar trebui să fie parte a soluţiei”, a conchis ministrul Ștefan Radu Oprea, la emisiunea ” Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, difuzată la Radio România Actualități.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.