Unora le place jazzul!

0

„Concert educativ de jazz” este oferta pe care profesori şi instrumentişti din Ialomiţa şi Buzău o oferă periodic elevilor de la şcolile de muzică din cele două judeţe, dar şi publicului larg. Proiectul îmbină clasicul şi contemporanul, se desfăşoară atât în săli de spectacol cât şi în aer liber, invită la reflecţie şi, mai ales, oferă o alternativă de timp liber.

Concertul educativ de jazz este un proiect desfăşurat în Slobozia şi Buzău, prin Trio Gomez, după un repertoriu ales şi prezentat de Adrian Voicu, compozitor şi profesor de pian la Liceul de Arte: „Piesele din repertoriu au fost alese după placul inimii, şi fiind o seară de jazz ne-am canalizat asupra celor mai importanţi compozitori, interpreţi şi textieri ai Americii, toată seară a fost americană, practic, cu o singură excepţie. Eu predau istoria jazzului de un an şi am constatat că mulţi elevi sunt interesaţi şi dornici să înveţe tehnica armoniei de jazz, chiar dacă este foarte grea, nu se compară cu armonia clasică sau cea pentru muzică uşoară. E altceva”.

Trio Gomez este alcătuit din Valentin Vardianu, la pian, Oana Vardianu la chitară bas şi Irina Dăscăloiu la flaut, un instrument pe cât de diafan, pe atât de dificil: „Am debutat anul trecut prin octombrie cu ceva contemporan, artă urbană, cumva printre blocuri, iar apoi cu concerte, în aşa fel încât să fim în vogă. Întotdeauna se leagă contemporan cu clasic şi noi am încercat să facem să înţeleagă lumea şi să le dăm o imagine despre fiecare compozitor, despre fiecare piesă în parte.”

Pentru Oana, elevă în clasa a 9-a, chitară bas este o provocare: „Cânt în mai multe proiecte şi sunt chiar mândră, mai ales că eu alternez mai multe genuri şi pop şi rock. După ce termin liceul vreau neapărat la Conservator, secţia jazz- muzică uşoară pentru că îmi place foarte mult să compun, dar aş vrea în paralel să studiez şi chitara bas în continuare pentru că este fascinant acest instrument.”

 Mai mult sau mai puţin avizaţi, Tania, Andreea şi Cosmin s-au numărat printre spectatori. Ei sunt elevi ai Liceului de Arte din Slobozia, iar concertele de muzică sunt o obişnuinţă: „Instrumentul meu preferat este saxofonul, dar practic şi clarinetul şi pianul. Părinţii m-au îndrumat şi vreau să fac muzică în continuare. Eu sunt la cultură generală şi doamna de muzică ne-a îndrumat pe câteva fete la mandolină. La început a fost cam greu, că nu ştiam unde să pun degetele, dar acum îmi place. O piesă se învaţă cam într-o săptămână. Mie îmi place să particip la spectacole, chiar dacă nu cânt la nici un instrument. Părerea mea este că sunt cam rare.”

 Programul a debutat în toamna anului trecut şi continuă cu succes în acest an, prin concerte succesive la Centrele Culturale „Ionel Perlea” din Slobozia şi „Alexandru Marghiloman” din Buzău, dar şi în aer liber.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.