Urziceniul, victima administraţiei „marca Sava C.”

2


Municipiul condus de 8 ani de primarul Sava C. se poate înfrăţi cu Veneţia după ce ploaia de săptămâna trecută l-a acoperit de apă.
Ploaia abundentă de la sfârşitul săptămânii trecute a transformat Urziceniul într-o mare baltă. În loc de un spectacol electoral memorabil, prilejuit de Zilele municipiului, primarul de Urziceni le-a oferit cetăţenilor măsura eficienţei sale administrative în materie de lucrări la mult lăudata şi costisitoarea reţea de canalizare.
Mica Veneţie de sub podul CFR
Sâmbătă, 19 mai, Urziceniul a fost paralizat din punct de vedere al traficului rutier şi, în mare parte, chiar al celui pietonal. Municipiul părea rupt dintr-un tablou de Canaletto, cu şoferi înjurând de mama focului pe post de gondolieri. Pe sub podul CFR din Valea Plopului s-a circulat la noroc. După ce trecea un tir, şoferii cu automobile mici aşteptau secunde bune să se liniştească valurile, înainte de a se încumeta să traverseze zona. Conducătorii auto ale căror maşini n-au trecut testul apei până la plăcuţele de înmatriculare şi-au abandonat autovehiculele cât mai aproape de marginea… bălţii. A drumului, atunci când nu plouă. Legătura cu zona de nord a oraşului era compromisă din punct de vedere al traficului rutier.
Piaţă? Nu, baltă Agroalimentară!
În zona blocurilor din centru – bazinul electoral tradiţional al primarului Sava – cetăţenii i-au mulţumit încă o dată într-un mod personal edilului şef pentru că le-a oferit posibilitatea de a admira de la balcoane spectacolul deşeurilor duse de apă de-a lungul străzii. În piaţă, acolo unde marea asfaltare a desfiinţat orice urmă a pantelor de scurgere, lucrurile păreau să scape de sub control. Bălţile ce traversau strada din bordură în bordură aveau un nivel atât de uniform, încât ai fi jurat că dedesubt nu există niciun canal de evacuare funcţional. Vânzătorii ambulanţi de produse, obligaţi de aproape un an să-şi expună marfa pe trotuar şi pe capre de lemn improvizate, şi-au strâns repede calabalâcul de teamă să nu ia apă.
În acest context s-a consumat sâmbătă un episod penibil, care, din punctul nostru de vedere, trădează disperarea electorală a edilului Urziceniului, preocupat mai degrabă să pună beţe în roate contracandidaţilor decât să gestioneze situaţiile de criză apărute la nivel comunitar. Inundaţiei din Piaţă, care ameninţa serios spaţiile din zonă, şi sesizărilor comercianţilor, social – democraţii din municipiu i-au răspuns cu promptitudine, Organizaţia PSD mobilizând parte din efective pentru a evacua, cu ajutorul unei motopompe, apa pluvială în canalizarea nefuncţională. După câteva ore de la debutul acţiunii, spre dezaprobarea publicului, reprezentanţii Administraţiei au încercat să-i gonească pur şi simplu pe oamenii implicaţi în operaţiunea de pompare a apei. Băieţii de la Primărie au reacţionat astfel faţă de reprezentanţii PSD care ridicaseră capacul unei guri de canal şi evacuau, la acel moment, apa din zona complexului de flori. Imediat, în zonă şi-a făcut apariţia administratorul Pieţei, care i-a somat pe cei de la PSD să plece, „că vine Ecoaqua”. Aşa primise, probabil, ordin să facă. Şi s-a conformat. Nu ştim la ce oră au ajuns până la urmă, în Piaţă, echipele Ecoaqua, şi ce eficienţă a muncii au avut, cert este însă faptul că balamucul creat de canalizarea ineficientă a continuat în zona giratoriului de lângă Parcul Teoharie, acolo unde lumea întreba tot despre cât de disponibilă este motopompa de la PSD… În acest cadru inundat, trotuarul din faţa magazinului Amadeus a prins a se surpa încet, sub acţiunea unei ploi ce dura doar de câteva ore…
Parc costisitor şi plin de pericole pentru cetăţeni
CHIN. Greu a fost şi pentru cei care au avut neinspiraţia de a merge în parc pentru a asista la programul artistic oferit de municipalitate pe banii lor.
Într-un parc unde primarul Sava C. a tocat miliarde, bani strânşi din taxa pe prima înmatriculare şi trimişi în localitate de Fondul de Mediu pentru a reabilita parcul, oamenii şi-au rupt picioarele pe aleile pline de gropi şi s-au umplut de noroi. Cele mai oropsite au fost femeile care se pregătiseră aşa cum se cuvine pentru o zi de sărbătoare, cu o rochie deosebită şi un pantof cu toc. Risc maxim având în vedere cum arată aleile dintr-un parc unde risipa bugetară a fost cruntă.
100 euro tăierea unui copac
În devizul estimativ întocmit de specialişti la momentul cheltuirii banilor tăierea unui copac ajungea la 100 euro, plantarea unui puiet de răşinos achiziţionat cu 300 euro a fost taxată cu 25 de euro, iar pentru gardul viu bugetul s-au suportat „doar” 15 euro pentru fiecare bucată! Nici lucrările agrozootehnice pregătitoare pentru semănarea gazonului nu au ieşit din tipar şi au ajuns să coste 6 euro pentru fiecare metru pătrat. Fără a include lucrările de îmbunătăţiri funciare, lucrările de drenaj ori cele de instalare a sistemului de irigaţii, amenajările prinse în acte la aproape 400.000 euro. Refacerea aleilor, a tribunei, costurile pietrişului şi bordurilor precum şi modernizarea unui mini-amfiteatru au fost estimate la 800.000 euro. În preţ au fost incluse şi 10 toalete ecologice pentru care Ministerul Mediului a acceptat să se plătească 200 euro pe lună, vreme de 2 ani, de parcă le-ar cumpăra în leasing!
REALITATE DE URZICENI: Curţi inundate pe strada Panduri
În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, apele pluviale necanalizate din zona cartierului Ceramica au inundat curţile locuitorilor de pe strada Puşcaşi.
În toiul nopţii oamenii au trebuit să-şi salveze animalele din grajdurile inundate şi să recupereze ce se mai putea recupera din magaziile inundate. Duminică, peisajul amintea de potopul din 2005, din vecinătatea Urziceniului, deosebirea constând în faptul că, în acest an, la Urziceni, pagubele au fost cauzate de lipsa unor sisteme de canalizare apte să preia rezultatul precipitaţiilor abundente. Locuitorii din zonă s-au plâns de faptul că, faţă de alţi ani, apele adunate pe terenurile din spatele caselor nu au mai fost drenate către evacuarea din zona podului de cale ferată, culmea, tuburile de traversare şi canalele de preluare fiind astupate tocmai de firmele alese de Primărie să sape pentru instalarea noului sistem din cartier. De asemenea, oamenii au acuzat şi dezinteresul constant al administraţiei locale faţă de problema stăvilarului din digul de protecţie, demontat şi furat în ultimii ani fără ca vreun factor de decizie de la nivel local să intervină sau să se intereseze de o soluţie de îndreptare a neajunsurilor.
Episodul de duminică vine, o dată în plus, să pună la îndoială temeinicia laudelor de sine ale edililor, în privinţa măreţelor realizări din cartierul Ceramică. Locuitorii de pe strada Vânători încă nu au uitat cum o parte din asfaltul turnat cu mare tam tam vara trecută s-a surpat în iarnă din cauza reţelei de apă făcută în dorul lelii de către firmele alese de Primărie să cheltuiască banii de investiţii.
Canalizarea de milioane de euro…
La sfârşitul săptămânii trecute, cetăţenii municipiului au văzut pe pielea lor realizările administrative pentru care s-au cheltuit milioane de euro la Urziceni. Reamintim faptul că reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare au făcut obiectul a trei proiecte municipale de bază pentru campania electorală a primarului Sava. Unul dintre ele, cel derulat strict pe modernizarea canalizării din municipiu, a fost finalizat în urmă cu doi ani şi a înghiţit 1,37 milioane de euro din bani europeni. Astăzi, eficienţa noilor reţele de canalizare şi execuţia magistrală a acestor lucrări în teren se măsoară pe stradă la fiecare ploaie.
În acest moment, în Urziceni, este în plină desfăşurare proiectul Ecoaqua pe extindere de reţele de apă-canal. Lucrările sunt executate în proporţie de sub 50%, nu s-a făcut recepţia, Primăria nu şi-a plătit decât puţin peste jumătate din cota de cofinanţare, dar s-a apucat să întindă asfaltul electoral din ale milioane de euro de la bugetul local.
Aşa se lucrează la Urziceni în mandatele Sava. După încă o campanie electorală, municipiul va rămâne aşa cum îl ştim cu toţii de 8 ani încoace – cu străzi şi trotuare surpate, cu şuvoaie de ape ce traversează oraşul în căutarea unui canal de evacuare funcţional şi cu noroaiele de fiecare zi. Fiţi fericiţi, însă, pentru că distracţia asta a costat deja zeci de milioane de euro şi pare să continue!

Dora Cişmaşu

2 comentarii

  1. Lasa domnule ca se duce la prietenul lui de peste drum si scot impreuna copiii la asanat baltoacele. Prietenul lui nou si bronzat se pricepe sa scoata copiii pe care-i uraste la adunat mizerii din baltoace, dupa ploaie. Asta daca nu ii bumbaceste prin colturi, in afara ariei camerelor de supraveghere!

  2. Un astfel de material ar fi trebuit si despre Slobozia triadei ionascu-stoica-bacanu! Imi vine in minte o rima cu ,,banu”, dar ma infranez.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.