USR SLOBOZIA solicită alocarea a 90 de milioane de lei pentru refacerea sistemului de alimentare și tratare a apei pentru Slobozia si localitatile alimentate de SC URBAN S.A.

0

USR SLOBOZIA solicită, la inițiativa președintelui Alexandru Horhocea, alături de colegii filialei USR, cu sprijinul deputatului Alin Apostol, prin amendament la Legea Bugetului de Stat, alocarea a 90 de milioane de lei pentru refacerea sistemului de alimentare și tratare a apei pentru Slobozia si localitatile alimentate de SC URBAN S.A.
De aproximativ 12 ani, locuitorii municipiului Slobozia și ai localităților limitrofe se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește apa furnizată de SC Urban SA ca apă potabilă.
Calitatea apei furnizate din sursă subterană a fost îndoielnică încă de la început.
Deși s-a dorit a fi o soluție salvatoare schimbarea sursei de apă, prin trecerea de la apa din Dunăre la puțuri forate, în final, aceasta s-a dovedit o enormă și veșnică problemă, pe care nici o administrație locală nu a reușit să o rezolve.
Sursa de apă subterană a fost realizată de municipalitate cu bani împrumutaţi de la bancă, pe o perioadă de 20 de ani.
Dacă din punct de vedere microbiologic apa nu ar avea probleme, din cauza compoziţiei chimice ea nu ar trebui trimisă spre robinetele consumatorilor, având depăşiri la amoniu, mangan, fier şi sodiu.
Cel puțin așa arată concluziile studiilor efectuate pe probele prelevate de la cele 20 puțuri de mare adâncime forate lângă combinatul chimic Amonil Slobozia, paralel cu DN21.
În scurt timp după darea în folosință, apa a distrus reţeaua de distribuţie din Slobozia, și așa veche, toată rugina ajungând la robinetele consumatorilor, iar țevile sparte constant erau adevărate capcane.
Municipalitatea a fost obligată să înlocuiască țevile din oțel cu conducte din material plastic, însă nici așa nu a fost rezolvată problema potabilizării apei.
S-a trecut, astfel, la planul B, și anume investiţiile în staţia de tratare pentru aducerea apei la standardele impuse de legislaţia privind siguranţa sănătăţii consumatorilor.
Însă nici așa nu s-a reușit.
O altă soluție găsită de administrația publică locală a fost aceea de a construi o stație de tratare a apei prin osmoză inversă și cărbune activ.
Multitudinea de probleme tehnice au întârziat, însă, finalizarea proiectului, existând riscul să fie un alt proiect ratat.
Astfel că, de ani buni, cetățenii municipiului Slobozia și localităților limitrofe consumă apă îmbuteliată, cei mai mulți neavând încredere să utilizeze apa din sistemul public.
Așadar, peste 65.000 de consumatori casnici primesc apă de la URBAN S.A. Operatorul local a fost deţinut mult timp de Consiliul Local Slobozia, însă de anul trecut Consiliul Județean Ialomița a devenit acționar majoritar, cu 70% din totalul acțiunilor, 28% rămânând municipiului Slobozia, iar un anumit procent revenind localităților asociate, cu scopul ca serviciile de apă și canalizare să fie asigurate în toate localitățile din județ, iar acolo unde acestea există să fie realizate investiții în modernizarea, reabilitarea lor, prin fonduri europene, dar numai după ce se înființează un operator regional.
Până atunci, însă, apa furnizată nu întrunește condițiile cerute pentru a fi potabilă, în ciuda asigurărilor că aceasta nu pune în pericol sănătatea populației, iar investițiile începute sunt în fapt niște cârpeli.
Pentru că este nevoie de fonduri consistente pentru a rezolva problema.
Alexandru Horhocea , președintele USR SLOBOZIA, solicită celor 6 parlamentari care reprezinta Ialomita in Parlamentul României, in special celor 3 parlamentari ai coalitiei de guvernare Psd-Pnl, susținerea acestui amendament pentru Ialomița, atât in comisii și mai ales in votul din plen, prin liderii de grup. Dacă isi doresc cu adevarat binele cetățenilor și o Românie pentru cetateni, nu pentru speciali.
Sumele solicitate de USR prin amendementele pe buget reprezinta realocari din taierea pensiilor speciale. Parte din proiectul o “Romanie fără speciali”!

 

 

 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.