Angajaţii ialomiţeni din sănătate protestează atipic, prin informarea pacienţilor şi mai puţin prin întreruperea lucrului, în condiţiile în care personalul calificat este din ce în ce mai puţin şi reuşeşte tot mai greu să facă faţă solicitărilor de la locul de muncă. “ Sunt secţii în care pe timpul nopţii lucrează doar o asistentă şi o infirmieră la 50 de pacienţi, cum se întâmplă la secţia de oncologie. Practic este imposibil să acorde o îngrijire medicală aşa cum trebuie şi cum scrie la carte. Este o criză acută de personal şi în fiecare an criza se adânceşte pentru că majoritatea pleacă în străinătate şi o să fie din ce în ce mai greu”, spune îngrijorată Adriana Jincă, asistentă care după 34 de ani de muncă în sănătate apreciază că niciodată nu a fost mai mare lipsa de personal în spitalul judeţean ca acum.
“Suntem într-o grevă permanentă faţă de ceea ce înseamnă acordarea serviciilor medicale corespunzătoare. La nivel naţional există un deficit de 40000 de salariaţi în sectorul sanitar şi cu ghilimelele de rigoare suntem într-o grevă permanentă. E adevărat că nu poţi să opreşti total lucrul, ca în învăţământ spre exemplu, legea ne obligă să asigurăm serviciile medicale de urgenţe, dar nu mai puţin de o treime din activitate. O grevă în sectorul sanitar îşi produce efectele peste câteva zile de la declanşare, când pacienţii vor fi triaţi mult mai sever la internare şi se vor primi doar urgenţele, iar ceilalţi pacienţi vor fi trimişi acasă”, a completat Valentin Spătărelu, liderul SANITAS Ialomiţa.
Pe lângă criza de personal, o revendicare importantă vizează inechităţile salariale între clinicile universitare şi spitalele orăşeneşti, spre exemplu, dar şi între asistentele cu studii medii şi cele cu studii superioare. În opinia liderilor de sindicat, domeniului medical are nevoie de o lege de salarizare specifică sistemului sanitar, aşa cum a fost elaborată în 2004, dar abrogată în 2010.