Viaţa urbană interbelică în Câmpia Bărăganului, în fotografii la Muzeul Judeţean Ialomiţa

0

Expoziţia de fotografie este organizată în colaborarea a trei muzee din Slobozia, Călăraşi şi Olteniţa, iar manifestarea itinerantă a trecut şi graniţa, în Bulgaria, unde s-a bucurat de un mare succes de public. Surprinzător, tinerii prezenţi la vernisaj au apreciat viaţa simplă a începutului de secol XIX, când oraşele din Bărăgan erau doar cu puţin mai răsărite decât satele.

Imaginile cu clădiri şi oameni din secolul trecut din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi sunt cu atât mai valoroase cu cât dezvăluie o lume apusă, din care se mai păstrează forte puţin azi. Multe dintre imobilele de patrimoniu au fost demolate pentru a se ridica oraşele actuale, după cum precizează şi Florin Teodorescu de la Muzeul Municipal Călăraşi: “Am putut aduce nişte imagini din Călăraşi şi la Slobozia. Sunt 8 cărţi poştale care au circulat în perioada interbelică şi din ce vedeţi dumneavoastră aici, mai există doar două clădiri, restul a fost demolat în perioada 70-80. Primăria este în picioare şi acum este sediul muzeului municipal, deschis în septembrie 2014, iar cealaltă clădire în picioare şi în funcţiune este o şcoală construită în 1881.”

Mai bogaţi din punct de vedere arhitectural se consideră olteniţenii. Directorul Muzeului Gumelniţa, Theodor Zavalaş, se mândreşte cu turnul de apă reabilitat: “Multe dintre clădirile expuse încă sunt păstrate şi folosite, cum este turnul de apă care a fost renovat şi acum este transformat în centru expoziţional, Şcoala de fete care acum este şcoală profesională, Hotelul Vornicu, acum tot hotel, dar din păcate am pierdut Spitalul Regina Elisabet a fost demolat în 1906, iar în loc a fos construită Gara Olteniţa.”

Din Slobozia Veche se mai păstrează doar localul Şcolii de băieţii, numărul 1, monument istoric din 1905, funcţional acum în cadrul Liceului de Arte. Directorul Muzeului Judeţean Ialomiţa, Florin Vlad, evidenţiază importanţa fondului fotografic pe care îl are instituţia moştenire  de la celebrul fotograf Costică Acsinte: “Datorăm acest tezaur foto documentar inedit care poate fi valorificat în multe forme privind cercetarea şi punerea în valoare a istoriei oraşului Slobozia.”

Spre deosebire de arata plastică, fotografia are avantajul acurateţii imaginii prezentate, ceea ce  pentru Maria şi Adi, elevi în clasa a XII a, reprezeintă revelaţia vieţii urbane din perioada interbelică: “Nu diferă foarte mult viaţa trecută faţă de cea de astăzi. Nu pot să spun că nu am evoluat, prefer să spun că e o păstrare a identităţii noastre. Anumite lucruri ar trebui să rămână la fel. E diferenţă mare vestimentară, dar viaţa părea mai simplă, pentru că odată cu tehnologia lucrurile s-au simplificat şi complicat în acelaşi timp. Clar puneau mai puţin preţ pe aparenţe, pentru că erau preocupaţi să-şi ducă traiul de zi cu zi, fără măşti.”

Expoziţia va poposi la Muzeul Judeţean Ialomiţa până pe 31 martie, iar în vară va ajunge la Biblioteca Naţională din Bucureşti. 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.