Culesul viilor este în toi, numai că multe dintre plantaţiile de consum au fost abandonate de proprietari pentru că nu mai au forţă să le muncească, iar tinerii preferă să cumpere „ de-a gata”. La Slobozia Nouă, din sutele de parcele cultivate după Revoluţie de orăşenii de la bloc mai sunt îngrijite doar câteva şi asta în fericitul caz în care au găsit pe cineva disponibil să le muncească în parte: „ Eu nu mai pot, femeia nu mai poate, am un băiat în cărucior… cine să mai muncească? Am în curte, dar a fost proastă tare. Boabele s-au uscat. Şi nucile s-au uscat, aici, acasă. Dar nu ne mai trebuie. Altă dată făceam 100 de deca. Acum se dă prin ciur…Noi îi chistoseam la sac şi scoteam toată zeama din ei”, spune cu detaşare nea Dinu Buzoianu.
Familia Stan e tânără şi s-a îndurat să ia o vie în parte, chiar dacă nu consumă cine ştie ce vin: „Vin sărbătorile, mai avem şi noi de făcut câte un parastas, e bine să ai un pahar cu vin în casă. După cinci rânduri am scos opt saci. A fost proastă pentru că a fost mult timp neîngrijită. Poate o să scoatem 10 deca. Ananasul l-am cules separat ca să facem strugurată. Noi mai suntem preocupaţi, dar copiii nici nu ştiu unde sunt viile la câmp.”
Nea Pandele, însă, s-a îngrijit tare de via pe care a luat-o în parte şi are producţie bună anul acesta. Alături de soţie, munceşte pe brânci şi socoteşte produsul ca pe un bun de schimb: „Avem aici cam două vii. La un rând scoatem cam 8 saci, dar am tras că era plină de vulpoaică. Contează şi cum o cureţi, o tai…Nu am mai vrut să o iau dar m-a rugat proprietarul că s-a îmbolnăvit… Mai avem şi ciocani pe câmp, ne trebuie să cinstim oamenii pe care îi luăm la muncă. Ne trebuie, ce să facem? Că nu bem noi să ne punem în cap, dar sunt bune şi vinul,şi ţuica. Mulţi le-au şi arat că nu s-au înţeles moştenitorii. Păcat de ele! Sunt vii bune, cu argeleancă, ananas, gamei, albă…”
În Ialomiţa sunt plantate cu vie 4.135 de hectare, în suprafeţe mici de câte 5 şi 10 arii, cu soiuri numite acum sălbatice pentru ca să mai avem voie de la Uniunea Europeană să mai consumăm.