Sursa foto
În ultimii ani, tot mai multe persoane s-au îndreptat către activități agricole sau de tip artizanal, chiar dacă pregătirea și experiența lor nu au legătură cu acest domeniu. Potențialul produselor agricole sau derivate din acestea este cu atât mai mare cu cât consumatorii arată disponibilitate crescută pentru experiențe gastronomice diferite. Mediul online facilitează promovarea personalizată și accesul direct la client, ceea ce permite și producătorilor mici să facă profit. Este și cazul afacerilor cu struguri și vin, care se bucură de avantajul de a fi considerate produse nobile, încărcate nu doar de gust, ci și de povești. Totuși, dacă ești antreprenor și vrei să faci o mică afacere cu struguri, trebuie să știi mai mult de atât.
Strugurii pot fi baza unor afaceri foarte diferite
Deseori, când oamenii aud de afaceri cu struguri, se gândesc la crame și vinării, dar aceste fructe sunt destul de diverse pentru a alimenta și alte idei de afaceri. Strugurii de masă sunt diferiți de cei destinați producției vinicole, iar cultivarea lor este un domeniu aparte. Dacă vrei să cultivi struguri de masă o poți face în exterior, dar și într-un sistem modern, foarte productiv, și anume în seră. Strugurii de masă pot fi prelucrați sub formă de compot, gem sau stafide, pentru un plus de valoare finală.
În cazul unei afaceri de tip cramă, te ocupi atât de cultivarea strugurilor, cât și de producția de vin. Pe lângă faptul că diversele soiuri de fructe au cerințe diferite de sol și condiții climaterice, este important de știut că vinicultura necesită o anumită tehnică de producere, cu utilaje și resurse specifice.
Cultivarea strugurilor necesită documentare temeinică
Universul viticulturii este bogat și divers. Nu poți performa pe piața din domeniu dacă nu ai cunoștințe bune în domeniu. Înainte de a începe afacerea, învață cât mai multe lucruri despre cultivarea și procesarea strugurilor, dar și despre promovarea și vânzarea lor și a produselor obținute din aceștia. Astfel, îți poți realiza un plan de afaceri realist, pe care îl poți respecta. Informațiile despre cultivarea strugurilor sunt esențiale, pentru că fiecare soi necesită condiții specifice. Analizează terenul pe care îl ai la dispoziție sau pe care vrei să-l achiziționezi pentru producție. Compară condițiile locale cu nevoile soiurilor și cultivă-le pe cele care se pot dezvolta astfel încât să ofere o producție bogată și, mai ales, de calitate înaltă.
Costurile sunt multiple
O afacere cu struguri presupune costuri diverse, iar acestea cresc dacă produsul final este vinul. Dacă te tentează o astfel de inițiativă, ia în calcul că vei avea cheltuieli cu:
Construcțiile aferente
Utilaje pentru cultivarea strugurilor
Unelte pentru procesarea fructelor (zdrobitori, teascuri și răzătoare pentru fructe și legume)
Utilități
Utilaje și vase de procesare a mustului
Pompe, filtre, conectori, furtunuri
Aparate și unelte pentru lucrul cu vinul
Butoaie de stejar
Resurse de administrație și birotică
Angajați
Pregătirea angajaților este importantă
Cultivarea strugurilor necesită oameni pricepuți, iar fabricarea mustului și a vinului presupune cunoștințe de specialitate. Dacă vrei ca afacerea ta să aibă succes, încearcă să aduci lângă tine angajați buni, chiar dacă acest lucru costă. Pentru o afacere mică ai nevoie de măcar un om calificat și priceput în cultivarea viței de vie, de cel puțin doi muncitori la cramă și un specialist în oenologie, dar și de personal administrativ și angajați temporari pentru săpat, cules, etc. În cazul în care cultivi struguri de masă, ai nevoie de persoane pricepute la cultura viței de vie, personal administrativ și lucrători la ambalare. Ia în calcul că vor fi necesare și promovarea și contabilitatea, deci colaborarea cu persoane sau firme din domeniu.
O afacere cu struguri se poate dovedi profitabilă pentru un antreprenor priceput. Ține cont de sfaturile noastre și investește inteligent în domeniul viticulturii.