Condamnaţi definitiv la ani grei de închisoare, ESCROCII DIN SLOBOZIA, CARE AU JEFUIT CASA DE AMANET DIN BUCUREŞTI, OBLIGAŢI LA DESPĂGUBIRI DE 100.000 DE EURO

1

camera-1În luna martie a anului trecut, o casă de amanet din Bucureşti a fost jefuită de două persoane, o femeie şi un bărbat, care pretindeau că sunt comisari ai Gărzii Financiare. La doar două zile de la jaf, femeia şi bărbatul care au plecat cu 100.000 de euro acasă după ce au păcălit angajata casei de schimb valutar, au fost reţinuţi de poliţişti din cadrul IPJ Ialomiţa. După publicarea imaginilor de la casa de schimb valutar, poliţiştii au reuşit să dea de urma escrocilor: o femeie în vârstă de 44 de ani, Rafaela Gigi Preda, din Slobozia, şi de Costel Dănciulescu, zis Dan Americanu’.
Patronul casei de schimb valutar a explicat anchetatorilor că avea cei 100.000 de euro pregătiţi să-i schimbe unui cunoscut. În jurul datei de 15-16.03.2012, cunoscutul l-ar fi întrebat dacă poate să-i vândă unui client de-al său suma de 90.000 euro. Acesta i-a răspuns că are 30.000 euro, iar restul îi va aduna de la diverşi prieteni care au case de schimb valutar. În data de 19 martie a.c., în jurul orelor 10 şi 50 de minute, la casa de schimb valutar a venit Hussein, însoţit de Rafaela Preda şi de Costel Dănciulescu. În momentul în care l-a întrebat pe Dănciulescu dacă are banii pentru cumpărarea valutei, acesta i-a arătat o legitimaţie, cu insignă metalică, spunând că este poliţist. A prezentat-o apoi pe Rafaela Gigi Preda ca fiind comisar al Gărzii Financiare.
La audierile care au avut loc la Parchetul Capitalei, Costel Dănciulescu a recunoscut că s-a dat drept ofiţer de poliţie în casa de schimb valutar. Ca şi el, Rafaela Preda a recunoscut că a jucat rolul unui comisar al Gărzii Financiare. Însă, amândoi au negat faptul că ar fi plecat cu fabuloasa sumă în euro, chiar dacă intenţia lor a fost de a lua bani de la angajaţi. Dănciulescu a afirmat că i s-au promis două-trei mii de euro ca să participe la această poveste de către un anume Hussein, prieten al patronului, scopul cetăţenilor străini fiind acela de a spăla cei 100.000 de euro. Cei doi complici, Dan Americanu şi Rafaela Preda, au declarat că nu au văzut niciodată cei 100.000 de euro.
Condamnaţi definitiv de instanţa supremă
Trei luni mai târziu de la săvârşirea faptei, cei doi escroci din Slobozia au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. La aproape o jumătate de an de când au fost trimişi în judecată, escrocii au fost condamnaţi de către prima instanţă. Astfel, în luna noiembrie 2012, inculpata Preda Rafaela Gigi a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare. În ceea ce-l priveşte pe complicele acesteia, Dănciulescu Costel a fost condamnat la o pedeapsă de 12 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.
Pe lângă faptul că le-au aplicat pedepse usturătoare, judecătorii Tribunalului Bucureşti au admis şi acţiunea civilă formulată de proprietarul casei de amanet şi i-au obligat în solidar pe inculpaţii Preda Rafaela Gigi şi Dănciulescu Costel la plata sumei de 100.000 Euro, cu titlu de despăgubiri materiale. Sentinţa Tribunalului Bucureşti nu a fost definitivă. Inculpaţii au făcut şi apel, iar apoi au declarat şi recurs, ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar în zadar. Toate acţiunile inculpaţilor de a contesta sentinţa Tribunalului Bucureşti au fost respinse, rămânând definitivă în forma iniţială.
Elena Georgescu, Jurnalul de Ialomița

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.