„Dadaism“ în arhitectură! Stâlp în mijlocul unei intersecţii din Slobozia

2

Arhitectura românească a cunoscut de-a lungul timpului mai multe stiluri de construcţii. Astfel, trecând prin mai multe stiluri de gen, printre care amintim stiluri precum cel baroc, gotic, brâncovenesc, modernist şi altele, acum a ajuns la următorul nivel, pe care l-am numi dadaist. Se pare că acesta reuşeşte să capteze din ce în ce mai mulţi adepţi în toată ţara, iar ultimele exemple pot fi date la Iaşi, pe noua şosea de centură, sau chiar la noi în municipiu, la intersecţia unor străzi din partea de nord a oraşului. Despre noul stil putem spune că a plecat, cel mai probabil, din oraşul unde s-a răsturnat o căruţă cu p…ersoane odată, şi anume, din Caracal.

Astfel, dacă, din pură curiozitate, sau fiindcă drumurile voastre vă vor purta până la intersecţia străzilor Minerva cu Mărăşeşti, veţi remarca un stâlp de curent electric în toată splendoarea lui fixat în centrul intersecţiei. Pentru că şi-au dat seama de grandioasa „operă de artă” pe care au făcut-o, ori muncitorii, ori vreun şef de-al lor a dat ordinul, ca, în jurul stâlpului, să se toarne beton şi să mai arunce două, trei borduri, că să se zică „aşa a fost de prima dată”.

Ceea ce au încercat ei să facă vrea să semene a trotuar, numai că trotuarul lipseşte şi vreun pieton riscă să cadă în groapa dintre borduri şi să-i pomenească de „bine” pe cei care au avut grijă să „trântească” acea capcană, atât pentru şoferi, cât şi pentru pietoni. Singurul motiv pentru care pot să-mi explic că acele borduri şi betonul cu tot cu stâlp se potrivesc în peisaj exact ca nuca în perete, ar fi că poate (i)luminaţii au vrut să facă vreun sens giratoriu în acea intersecţie şi de aceea au plantat stâlpul fix în mijlocul intersecţiei, astfel încât maşinile să îi dea roată.

În încheiere, vă rog dragi conducători auto să aveţi mare grijă la intersecţia respectivă, să nu care cumva să vă treziţi înfipţi, ori în bordurile înalte cât „Marele Zid Chinezesc“, ori în vreun alt participant la trafic care încearcă să evite obstacolul din mijlocul intersecţiei. Acum, intersecţia seamănă cu intrarea într-o parcare şi abia are loc o singură maşină să treacă.

Ce să mai zicem, treabă românească „dreasă” în stil românesc!

Cătălin Frangulea, Jurnalul de Ialomita

2 comentarii

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.