DSP Ialomiţa: apa de la Slobozia nu prezintă nici un risc de îmbolnăvire

0

Întrebat despre solicitarea prefectului Teculescu în legătură cu problema apei furnizată la Slobozia şi în comunele limitrofe, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa, Corneliu Pană s-a scuzat spunând că nu îmi poate oferi detalii, deoarece se află într-o şedinţă şi i-ar trebui mai mult timp ca să ne răspundă. La sfatul directorului DSP am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, doctorul Mihaela Dumitrescu. Mult mai în temă pe acest subiect, Mihaela Dumitrescu ne-a declarat că s-a început recoltarea de probe împreună cu URBAN-ul, iar rezultatul final se va afla în această săptămână. Din ce s-a verificat până acum, parametrii fizici şi biochimici sunt normali, însă s-a înregistrat o depăşire la limita de fier din apă. „Această depăşire se datorează reţelei de distribuţie foarte veche, care a ruginit. Spun acest lucru deoarece la ieşirea din staţia de alimentare cu apă a oraşului, proprietăţile apei sunt normale, dar la recoltarea probelor din oraş se constată o depăşire a concentraţiei de fier, modificare ce apare pe reţea”, a subliniat dr. Dumitrescu.

Totodată, am întrebat dacă DSP-ul s-a autosesizat şi a efectuat analize ale apei, iar Mihaela Dumitrescu ne-a răspuns: „Am făcut analizele şi indicatorii calităţii apei arată că sunt modificate doar proprietăţile de culoare şi de gust ale apei. De aceea nu s-a interzis distribuirea apei către populaţie. Monitorizarea apei se făcea oricum periodic, însă în ultimul timp a crescut numărul analizelor de foarte multe ori. Noi am solicitat URBAN-ului să ia măsuri în localizarea şi rezolvarea punctelor din reţea care provoacă modificarea proporţiei de fier din apă, însă acest lucru va dura mai mult deoarece este vorba de cel puţin 50 % din reţea.”

Ca şi concluzie, am vrut să ştim dacă apa este bună de băut, însă purtătorul de cuvânt al DSP Ialomiţa a dat un răspuns ambiguu, evitând să afirme că apa poate fi numită potabilă. „Apa nu se încadrează în toţi parametrii bio-fizico-chimici, dar nu prezintă nici un risc de producere a îmbolnăvirii dacă este consumată.”

Cătălin Frangulea, Jurnalul de Ialomita

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.