Făceau pâine albă cu bani la negru – DOUĂ BRUTĂRII DIN IALOMIŢA, ÎN MAFIA TURCĂ DIN PANIFICAŢIE

0

cinema brutarie eda impex17

Autorităţile continuă cercetările probabil în cel mai mare dosar de evaziune fiscală întocmit vreodată. Vorbim despre caracatiţa turcească prin care s-au sustras peste 18 milioane de euro. Activitatea se baza pe achiziţii de grâu, în mare parte la negru. Practic, angajaţii firmei achiziţionau cereale de la producători întocmind documente în care erau evidenţiate cantităţi infime faţă de cele achiziţionate în mod real. Grâul odată procesat la moara din localitatea Ulmeni pleca sub formă de făină în magazine şi angrouri fără acte. Totodată, făina era folosită în brutăriile deţinute de către afaceriştii turci, covrigii, pâinea şi restul produselor de panificaţie comercializându-se tot în afara legii fără a fi evidenţiate în contabilitatea firmelor. Marea întrebare care se pune este unde au ajuns sumele mari de bani derulate prin aceste afaceri? Având în vedere desfăşurarea de forţe, monitorizarea de către SRI, dar şi de alte servicii specializate, ale afacerilor, ne face să medităm asupra destinaţiei finale a celor aproape 6 milioane de euro expediate de mafia pâinii din România. Din mafia turcă a pâinii făceau parte şi două brutării din judeţul Ialomiţa, Eda Impex SRL din Slobozia, şi Zeni Pan SRL Urziceni.
Centrul afacerii, la Buzău
Caracatiţa turcească, destructurată printr-o amplă ofensivă coordonată de procurorii DIICOT Buzău, este unul dintre cele mai mari cazuri de evaziune anchetate vreodată în România. Capii reţelei, 8 afacerişti de naţionalitate turcă, rude şi prieteni apropiaţi, care au pus la punct gruparea evazionistă, au dat tunuri după tunuri şi au strâns peste 18 milioane de euro. Banii au plecat din România către alţi cetăţeni turci, coordonatorii de la distanţă ai grupării, dar destinaţia finală e încă o nebuloasă. Unele sume au fost trimise prin transferuri bancare către cetăţeni turci aflaţi în Suedia, Turcia şi Germania. Grosul banilor a plecat însă cu sacoşa, către Turcia, fie prin membrii grupării din România, fie prin pachete trimise cu firmele de transport.
Banii, căraţi în sacoşe
Centrul de greutate al caracatiţei turceşti era la Buzău, pentru că, aici, patru dintre turci deţineau o brutărie, dar şi o moară. “Este la Buzău pentru că aici practic s-au stabilit practic nucleele activităţilor infracţionale, societăţile care achiziţionau, procesau şi distribuiau atât cereale cît şi produse de panificaţie şi materia primă rezultată din procesare, făina, aici sînt înregistrate aceste firme în Buzău. Cea mai mare proporţie a banilor este transferată peste hotare, banii erau expatriaţi direct de inculpaţi când făceau deplasări în Turcia treceau cu banii fără să îi declare sau trimişi prin persoane fizice cu acele curse regulate România – Turcia”, a declarat Nicolae Petroşel, procuror DIICOT.
Anchetă în derulare
După evaluările anchetatorilor, cam 6 milioane de euro plecau în fiecare an din ţară. Anchetatorii DIICOT i-au prins pe cei 8 afacerişti din România care derulau activităţile infracţionale prin cele patru firme DELSAN Prod din Buzău, Edera Impex şi Eda Impex din Brăila, cu brutărie la Slobozia, vizavi de magazinul Ialomiţa şi Zenipan Urziceni. Anchetatorii au făcut marţi audieri maraton în acest caz. 37 de persoane au fost audiate în birourile DIICOT Buzău, dar şi la sediul Inspectoratului de Poliţie. Dintre acestea, 17 au fost reţinute şi prezentate din nou în faţa procurorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. “Cercetările continuă pentru stabilirea exactă a situaţiei de fapt într-un dosar în care sînt puse sub învinuire 37 de persoane şi în care s-au luat măsuri preventive, reţinerea pentru 17 persoane şi interdicţia de a părăsi ţara pentru alte 9 persoane. Coordonatorii sunt cetăţeni turci care au înfiinţat firme în domeniu, care inter-relaţionează între ei şi în final reuşesc să îşi însuşească sumele de bani”, a afirmat Nicolae Petroşel, procuror DIICOT Buzău. 45 de percheziţii au avut loc marţi în 7 judeţe, printre care şi Ialomiţa, pentru destructurarea grupării de evazionişti. În Ialomiţa au fost vizate două locaţii.
Jurnalul de Ialomiţa

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.