Fostul patron al Hotelului Select, 4 ani de puşcărie cu executare

1

visan

În anul de graţie 2005, Dumitru Vişan, fostul patron al Hotelului Select din Slobozia şi fost preşedinte al organizaţiei judeţene a UNPR, a înfiinţat o firmă, Wimax R SRL din Slobozia, însă în faţă a băgat un angajat de încredere. Practic, în acte figura ca asociat unic o persoană, dar societatea era administrată şi condusă de Mitică Vişan. Actualmente, societatea se află sub imperiul procedurii insolvenţei, însă activitatea infracţională ce a făcut obiectul dosarului penal s-a desfăşurat în perioada 2009 – martie 2011, când societatea era în funcţiune, şi îşi desfăşura activitatea efectivă pe raza judeţului Ialomiţa.

Vişan a recunoscut activitatea infracţională
În perioada 2007 – 2008, Vişan Dumitru a derulat operaţiuni comerciale cu o societate ieşeană, context în care l-a cunoscut pe Dobrincu Mihai Lucian (administratorul respectivei societăţi). La începutul anului 2009, Vişan a conceput (conform propriilor declaraţii) activitatea infracţională de diminuare a bazei impozabile şi a bazei de calcul TVA, în scopul
sustragerii de la plata TVA şi a impozitului pe profit, rezoluţia infracţională fiind adoptată pe fondul profitabilităţii reduse a activităţii economice «licite» desfăşurate pe societăţile comerciale deţinute.
«Schema» imaginată de inculpat implica întocmirea fictivă de scripte financiar-contabile, aferente unei relaţii comerciale nereale urmată de efectuarea de «plăţi» din contul firmei Wimax SRL Slobozia în conturile firmei din Iaşi, în final banii ajungând în mâinile lui Vişan Dumitru.
Pentru atingerea acestui scop infracţional, Vişan Dumitru i-a implicat în realizarea planului său pe cei doi complici, angajatul fidel din Slobozia şi pe Dobrincu Mihai Lucian din Iaşi în următoarea manieră:
în 2009, la iniţiativa lui Vişan, Dobrincu Mihai Lucian a preluat firma Wimax SRL Slobozia, administrarea ei şi apoi i-a schimbat sediul social.
În realitate însă, ambele firme, şi cea din Iaşi şi Wimax SRL erau controlate de Vişan Dumitru, care a şi explicat celor doi complici activităţile necesare, a finanţat toate cheltuielile necesare schimbărilor la Registrul Comerţului.

„Creierul“ Vişan se pune „pe treabă“
În perioada 31.07.2009 – 17.03.2011, maestrul Vişan Dumitru a dispus emiterea, către „fosta sa firmă“ Wimax a 14 facturi fiscale în valoare totală de 6.213.655 lei, din care baza impozabilă 5.057.912 lei şi TVA 1.155.743. Aceste facturi au fost înregistrate ca atare în contabilitatea SC Wimax SRL. Facturile au fost completate olograf, şi, pe fiecare, „inginerul financiar“ Vişan a înscris menţiunea olografă «se confirmă legalitatea actului şi se aprobă trecerea pe cheltuieli şi înregistrarea lui», aplicând şi semnătura proprie.
În realitate însă, între cele două societăţi comerciale nu au fost derulate nici un fel de raporturi comerciale, aspect recunoscut de către toate persoanele implicate, şi constatat şi motivat şi de către organele de control fiscal.
Banii viraţi erau retraşi în numerar de către fostul angajat de încredere al lui Vişan, care era înştiinţat în prealabil, în mod direct, de către Vişan Dumitru, în legătură cu creditarea conturilor. Sumele retrase erau înmânate personal lui Vişan Dumitru, în acest mod închizându-se «circuitul» infracţional.

Ţeapa, descoperită în 2012
În anul 2012, societatea comercială Wimax R SRL a făcut obiectul unei inspecţii fiscale generale, ocazie cu care s-au descoperit, înregistrate in evidenţele contabile ale societăţii, cele 14 facturi menţionate mai sus. Astfel, după ce s-a demonstrat că au fost fictive, a fost stabilit şi prejudiciul produs bugetului de stat, în sumă de 1.756.748 lei compus din impozit pe profit,  TVA şi accesorii! 
De altfel, activitatea infracţională este recunoscută în mod expres şi de către Vişan, care şi-a motivat fapta prin «înşelarea» sa anterioară, de către Dobrincu Mihai Lucian, fapt ce 1-a determinat să încerce să-şi recupereze banii pe seama bugetului de stat.

Complicii nu şi-au recunoscut faptele
Cât priveşte pe cei doi complici, angajatul din Slobozia, băgat la înaintare, şi Dobrincu Mihai Lucian, deşi poziţia acestora este de nerecunoaştere a vinovăţiei penale cu care au executat ordinele lui Vişan, se constată că probatoriul demonstrează acuzaţiile penale îndreptate împotriva acestora. Astfel, ambii învinuiţi au acţionat cu ştiinţă, în baza unei înţelegeri prealabile cu Vişan Dumitru, pentru crearea unei entităţi economice de tip «fantomă», cedând cu bună ştiinţă, şi în deplină cunoştinţă de cauză controlul de facto al acestei firme.
Ba mai mult, cei doi complici şi-au conjugat activităţile în sensul celor dispuse de „maestrul“ Vişan, pentru controlarea absolută a circuitului banilor transferaţi în conturile entităţii fantomă, aceşti bani reajungând la „creierul“ afacerii cu ajutorul celor doi.

Prejudiciu de 17,6 miliarde rol, pedeapsă pe măsură
Pentru activitatea lor prolifică, de 17,6 miliarde rol, prejudiciu stabilit de DGFP Ialomiţa, cei 3 „muschetari“ au fost trimişi în judecată la Tribunalul Ialomiţa. Vişan a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, iar ceilalţi doi, pentru complicitate la evaziune fiscală. Tribunalul Ialomiţa i-a condamnat cu suspendare pe cei 3 inculpaţi, însă Curtea de Apel i-a dat cu executare doar lui Vişan. Marţi, 6 mai, Curtea de Apel a dat sentinţa definitivă, iar Vişan a fost arestat, având de executat 4 ani de închisoare.
Jurnalul de Ialomiţa

 

 

 

 

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.