Surpriză în top 500 – Poienaru şi Vlase, cei mai bogaţi ialomiţeni

1

Revista Forbes a editat, săptămâna trecută, materialul Top 500. În acest top sunt prezenţi cei mai bogaţi 500 de români, iar cel mai bogat dintre noi este Dinu Patriciu, patronul trustului Adevărul, cel care editează acest material. Interesant că, în an de criză, încă mai avem milionari în euro şi în judeţul nostru. Cine? Ştefan Poienaru şi Gheorghe Vlase. Primul ocupă locul 232, cu o avere de 25 de milioane de euro, al doilea ocupă locul 307, cu 18 milioane.

Ştefan Poienaru, „împăratul Bălţii”, avere de 25 milioane de euro

În topurile de până acum, al celor mai bogaţi români, a apărut şi afaceristul feteştean, Ştefan Poienaru, cel mai productiv agricultor ialomiţean. Acesta poate fi considerat o surpriză, fiind nou intrat într-un astfel de top, dar noi, prietenii săi, ştim că a lipsit … nemotivat.

Poienaru a reuşit să revoluţioneze modul de a face agricultură. Nu a adus alte utilaje, dar a ascultat sfatul unor specialişti de peste mări şi ţări şi mai ales din Grecia. El este proprietarul holdingului agricol Agrofam din Feteşti şi lucrează 17.000 hectare de pământ în zonă. Cele mai multe sunt cu grâu, dar de anul trecut a început şi un experiment neobişnuit cu anghinare, cunoscută mai ales pentru beneficiile sale medicale. Explicaţiile sunt pragmatice: profitul este de 4 ori mai mare decât la grâu. Ştefan Poienaru a lucrat în agricultură toată viaţa şi spune, fără modestie, că practică această meserie foarte bine. A căpătat experienţă prin marile exploataţii agricole din Balta Ialomiţei înainte de 1990, dar şi după aceea a continuat să facă acelaşi lucru. Povestea sa este cunoscută; a început cu 140 de hectare cumpărate, ajungând în prezent să cultive 17.000 hectare. Pentru dreptul de a cultiva alte 8.500 de hectare, dobândite după ce a cumpărat IAS-ul de la Stelnica, se judecă de 5 ani cu Agenţia Domeniilor Statului. Dar este optimist şi speră ca procesul să ajungă cât mai curând la o decizie irevocabilă. Acum, holdingul agricol al lui Poienaru cuprinde silozuri cu o capacitate totală de 76.000 de tone. A depus un proiect pe fonduri structurale pentru construcţia unui siloz de 20.000 de tone, cărora le-a adăugat o fabrică de prelucrare a laptelui şi un atelier.

Gheorghe Vlase nu e falimentar, are avere de 18 milioane de euro

Criza financiară mondială a afectat şi firma lui Gheorghe Vlase. Vlase Impex SRL, cu activităţi de distribuţie băuturi alcoolice şi transporturi, a intrat în 2009 în faliment, dar nu a murit. A renăscut, dar sub două nume: Vlase Distribution şi Vlase Spedition. În plus, acţionari sunt acum părinţii omului de afaceri: Anica şi Mihai Vlase, care deţin, prin intermediul altor companii, 90 respectiv 99% din acţiuni. Restul de acţiuni au fost distribuite către câţiva mici acţionari. Pe numele lui Gheorghe Vlase, la Registrul Comerţului, apar acum doar „falimentarele” Vlase Impex şi Vlase Trans.

Reorganizarea societăţii a condus la trimiterea în şomaj a 200 de angajaţi, adică un sfert din personal. Mai mult de atât, fabrica de bere de la Ghimpaţi a omului de afaceri a fost închisă definitiv. În prezent, Gheorghe Vlase are şi investiţii imobiliare, 50 hectare de teren în localităţi din Ialomiţa, intravilan.

Printre ialomiţenii care erau, de regulă prezenţi în topul celor mai bogaţi români, acum nu-l mai găsim pe Dumitru Bucşaru, patronul echipei Unirea Urziceni. Se pare că el a fost cel mai afectat de criză dintre milionarii ialomiţeni în euro!

Vlad Curte-Frăţilă, Jurnalul de Ialomita

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.