“După opt ani de administrație liberală, eu nu identific nicio investiție privată nouă, generatoare de locuri de muncă în Urziceni”

0

„Orașul nostru, viitorul nostru”
Sloganul de campanie ales de Liviu Cazan, candidatul Partidului Social Democrat la Primăria municipiului Urziceni, nu este întâmplător și nici simplu, cum ar părea la prima vedere. Pentru ca o comunitate să aibă un viitor, unul sănătos din toate punctele de vedere, trebuie să aibă și o strategie pe termen mediu și lung, în care să fie luate în calcul, pe lângă avantajele zonei și proiectele de dezvoltare, posibilele pericole care ar putea afecta evoluția respectivei comunități. Foarte puțini oameni iau în calcul un astfel de scenariu, considerat de unii sumbru, pesimist, însă tocmai de aceea multe dintre proiecte se împotmolesc, găsindu-și cu greu finalitatea, iar altele rămân doar pe hârtie, uitate undeva într-un sertar, depășite de realitate.
Reporter: Domnule Cazan, Urziceniul are o astfel de strategie? Care ar fi principalele probleme cu care s-ar putea confrunta Urziceniul în următorii ani?
Liviu Cazan: „Nu am întâlnit în activitatea administrativă o proiecție a ce urmărim, legat de viitorul comunității. Noi, și când spun asta mă refer la echipa PSD, credem că ar trebui să creionăm potențialele pericole care ne-ar afecta dezvoltarea, după cum ar util să definim caracteristicile pozitive ale localității/zonei și să le folosim în strategia de dezvoltare. Trei sunt amenințările cu care cred că Urziceniul urmează să se confrunte în următorii ani: lipsa locurilor de muncă, dispariția aproape completă a producției industriale și problema adaptării/neadaptării romilor. După opt ani de administrație liberală, eu nu identific nicio investiție privată nouă, generatoare de locuri de muncă în municipiu. Adăugând la asta criza economică prin care trecem și care a dus la dispariția multor job-uri, ne trezim în fața unei realități care devine din zi în zi mai alarmantă, și anume aceea că membrii comunității găsesc din ce în ce mai greu de lucru. Primăria poate, printr-o atitudine prietenoasă cu investitorii, prin micșorarea timpului de răspuns la cereri și prin dezvoltarea rețelelor de utilități către utilizatorul potențial, să ajute dezvoltarea economică. Asta duce în mod direct la colectarea de impozite nou generate și, implicit, la dezvoltare locală. O problemă a comunității și a zonei este dispariția producției industriale. Fără să ne afecteze direct acum, ne poate duce în situații fără ieșire în cazul unor crize (a petrolului, a transporturilor sau monetară). Nu suntem în stare în plan național să găsim echilibrul fiscal ce ar permite o asemenea producție care, având resursele asigurate, ar permite independență economică. În plan local, nu reușim (poate că nu vrem) să atragem acele diamante umane care ar putea genera creșterea economică. De asemenea, istoria recentă a zonei ne arată cum o localitate cu populație majoritar românească (Bărbulești), în decurs de o generație își pierde tradițiile, își pierde identitatea și devine una saprofită. Același proces a început acum câțiva ani în comunitatea noastră. Nu cred că este o crimă să îl enunți, ci ar putea fi dacă nu o faci. Cred că avem dreptul, ca români și urziceneni, să solicităm studii antropologice și sociologice care să ne arate cum putem transforma acest proces ireversibil și perfect natural într-o integrare firească în care noii veniți să respecte regulile de conviețuire și să fie buni contribuabili. Doar o problemă enunțată își va găsi răspuns. Înțeleg importanța pe care trebuie să o dăm rețelelor edilitare, peisagisticii sau urbanizării corecte, iar în platforma electorală am surprins aceste linii de dezvoltare. Ceea ce este mai important însă, este să înțelegem legile sociale și pe cele economice. Să cheltuim ceea ce avem cu eficiență maximă, să utilizăm rațional resursele de orice natură și să fim deschiși către globalizare și multiculturalitate, păstrându-ne echilibrul, demnitatea și caracteristicile culturale”