Bilanţ aniversar GAL Dunărea de Jos

1

12185185_10207964879267992_6254629840565215058_o

Punct şi de la capăt pentru echipa şi partenerii Asociaţiei Grupurilor de Acţiune Locală ,,Dunărea de Jos”.
Drumul privind dezvoltarea localităţilor rurale a început în urmă cu 10 ani şi a pornit cu autorităţile locale din Sudiţi, Giurgeni, Vlădeni şi Borduşani. Ulterior, în asociaţie au mai intrat 18 comune din zona de est a judeţului, printre care şi Victoria din Brăila, şi 47 de societăţi din mediul privat.
Alocarea financiară a fost de 2.200.000 de euro, iar bilanţul final este pozitiv, apreciază preşedintele GAL Dunărea de Jos, Alexandru Potor: ,,Este un moment fericit pentru noi toţi. Am reuşit deşi am întâmpinat multe dificultăţi. Dar am avut lângă noi oameni care ne-au susţinut, profesionişti din instituţiile statului care ne-au ghidat.”
În total, GAL Dunărea de Jos a înregistrat 56 cereri, din care 48 au fost declarate eligibile, la AFIR au fost depuse 45 de solicitări de finanţare, iar 36 au semnat contractul, cu o valoare publică a totală de 2.148.229 euro.
Rezultatul este cu atât mai valoros cu cât echipa de implementare s-a dovedit eficientă în hăţişul condiţiilor şi standardelor europene. ,,Necunoaşterea mecanismelor de funcţionare a proiectelor derulate prin Uniune Europeană şi puţinele firme de consultanţă existente pe piaţă au făcut ca România să accesese prea puţine fonduri nerambursabile. Dar au apărut aceste GAL-uri, care ne-au dat siguranţa că se poate, şi aşa noi am reuşit să asfaltăm o stradă în Mihail Kogălniceanu. Nu ştiu dacă altfel am fi reuşit”, a declarat primarul Alexandru Dinu.
Primarul comunei Vlădeni se numără printre cei care au crezut de la început şi până la sfârşitul sesiunii în activitatea Grupului de Acţiune Locală ,,Dunărea de Jos”. Lucian Corlău este hotărât să continue acest parteneriat: ,,Dacă fiecare asociaţie, la nivel naţional, ar face câte 20 de km de drumuri, modernizarea căilor rutiere din România, pentru care suntem criticaţi pe bună dreptate, ar fi fost mai uşor rezolvată. Eficienţa a ieşit la iveală şi vom continua împreună.”
Rata de contractare de 98% situează GAL Dunărea de Jos în topul asociaţiilor, aşa cum strategia de dezvoltare locală a fost a patra din ţară, la egalitate de puncte cu altele două din România. ,,Îmi aduc aminte că pe 11 noiembrie 2011, după ani întregi de muncă, am mers împreună cu Alexandru să depunem strategia, care avea şi finanţare pentru prima dată. Domnul Burlacu, căruia îi datorăm foarte multe, a văzut emoţia şi speranţa noastră şi ne-a spus că de momentul acela vom fi mândri. Aşa este şi vă mulţumim că am reuşit împreună dezvoltare de la mic la mare”, a concluzionat printre zâmbete şi lacrimi Raluca Dumitrescu, director al Gal Dunărea de Jos.
În semn de recunoştinţă pentru sprijinul efectiv pe care l-au oferit, au fost acordate premii speciale pentru Cătălin Grigore, care a scris strategia, Adrian Burlacu, care a sprijinit efectiv programul LIDIER, Georgeta Cioacă, care a ajutat decisiv la formularea cererilor de finanţare, Nicu Orăşanu, care a participat constant la toate întâlnire organizate care reprezentant al mediului privat, şi reprezentanţilor de la OJFIR Ialomiţa.
Asociaţia GAL Dunărea de Jos, subregiunea Borduţani-Giurgeni se va extinde pentru exerciţiul financiar viitor la 28 de localităţi, cu un total de 98.000 de locuitori, sub denumirea GAL Danubius.
Clementina Tudor

1 comentariu

  1. Iată că matusalemicul Corlău, blamat de toţi năpârstocii “democraţi” se ţine tare. Oare pe când şi alţi primari care o freacă la rece de vreo trei-patru mandate şi n-au fost în stare de nimic înafară de a obliga oamenii să plătească împuţiciunea lu’ Ionaşcu cât nu face?! Dl. Orăşanu ar fi cel mai indicat să-şi spună părerea vizavi de impotenţa unor primari care nu cunosc altceva decât propriile interese.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.