PNL Ialomiţa, workshop pe agricultură

0

img_20161123_113522

Fermieri din Ialomiţa s-au întâlnit miercuri, la Amara, la un workshop pe teme de agricultură, organizat de PNL cu scopul de a prezenta programul pe agricultură pentru perioada 2017-2020. Fermierii prezenţi au atins câteva puncte sensibile din domeniu, printre care cadastrarea terenurilor, legea 135 privind sistemul de irigaţii, subvenţia pe suprafaţă, posibilităţile de finanţare în diverse sectoare agricole, legea zilierilor, fiind aduse totodată în discuţie şi problemele cu păşunile, dar şi formele de asociere.
La dezbatere au fost prezenţi deputatul Nini Săpunaru, preşedintele comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, Iliuţă Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, fost primar şi fermier, şi Emil Dumitru din comisia specială pe agricultură a PNL, care le-au oferit lămuriri celor prezenţi pe marginea subiectelor supuse dezbaterii.
Deputatul Gheorghe Tinel, preşedintele PNL Ialomiţa şi coordonatorul evenimentului, a declarat că PNL îşi propune să dezvolte sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii şi că se poate urma modelul Germaniei unde supermarketurile sunt închise două zile pe săptămână, în weekend, tocmai pentru încurajarea producătorilor autohtoni. „Dacă PNL va ajunge la guvernare va pune în aplicare legea privind obligativitatea supermarketurilor de a avea pe rafturi 51% produse româneşti şi vom îmbunătăţi legislaţia pentru multe dintre problemele pe care le-am auzit astăzi aici. Sunt foarte multe de făcut, de la atitudinea funcţionarului public la atitudinea băncilor faţă de clienţi şi până la atitudinea noastră, a politicienilor, faţă de fermieri pentru că aceste chestiuni sunt adevărate şi nu le poate contesta nimeni. Am discuta lucruri fireşti care apasă producătorul român, zilnic, în activitatea lui cotidiană care îl privează de obţinerea unor venituri normale şi care îi menţine un nivel de trai scăzut întrucât atât legislaţia cât şi atitudinea funcţionarului şi nici a politicianului nu este cea dorită”, a declarat Gheorghe Tinel la închiderea evenimentului.
img_20161123_111101Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Iliuţă Vasile, a vorbit despre legea zilierilor şi despre problemele cu care se confruntă agricultorii, şi nu numai, când vine vorba despre angajarea zilierilor.
„S-a deteriorat tot ce înseamnă funcţionari ai statului. Politica dusă de 26 de ani a fost una greşită. Cine a riscat a mers la bancă şi s-a împrumutat. Situaţia se poate schimba dacă punem în fruntea instituţiilor oameni capabili să vadă ce înseamnă un particular, ce înseamnă să te împrumuţi la bancă, ce înseamnă să lucrezi 14-15 ore pe zi, pe câmp, cu familia, ce înseamnă să-ţi plăteşti taxele şi impozitele. Pe cel care lucrează la stat, noi l-am făcut atât de important. Funcţionarul, în loc să ajute, împiedică. Soluţia stă tot în noi, iar după 11 decembrie trebuie să punem oameni competenţi pe funcţii. Dacă nu aflăm de la dvs problemele şi, totodată, soluţiile pe care le aveţi astfel încât parlamentarii noştri să le preia şi să facă lobby la Ministerul Agriculturii, o să stăm aici să ne plângem şi atât (…)”, a precizat preşedintele Iliuţă Vasile.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.